27.—28. april

Husly for hjemløse kunstnere

Møt seks kunstnere i Rådhusgata 19 under Oslo Open. I samarbeid med BO (Billedkunstnere i Oslo) skaper vi en møteplass for kunstnere som mangler atelierplass under årets kunsthelg. Vi inviterer til gratis lunsj kl. 13.

9 april 2024
En kunstner sitter ved skrivebordet og vrir på knotter.
Fra Christian Blandhoels atelier i Myntgata under Oslo Open 2023. Foto: Mats Muri.

BO i Rådhusgata 19 er Oslo Opens hovedkvarter under kunsthelgen.
Vi har åpent lørdag og søndag kl. 12–17.
Kunstnerne er tilstede søndag 28. april kl 12–17.

Disse kunstnerne kan du besøke

Oslo Open låner ut lokaler til fem kunstnere som av ulike grunner ikke har et atelier akkurat nå:
Aidan Moesby
Anja Carr
Eunju Kang
Kim Laybourn
Marius Presterud

Christian Blandhoel setter opp sitt midlertidige atelier i en mannskapsbrakke utenfor Rådhusgata 19.

Panelsamtale er avlyst!

Vi planla en samtale om ateliersituasjonen søndag kl 13, men samtalen er dessverre avlyst. Som plaster på såret byr vi på pizza fra Mamma Pizza, og håper vi kan holde samtalen om Oslos fremtid som kunstby gående rundt bordet.

Kunstneres arbeidsliv består av ulike faser, fra idéutvikling og research til utprøving og produksjon. For mange kunstnere er atelieret et fast holdepunkt i en prosjektbasert lappeteppeøkonomi, der det ofte svinger i både inntekt og arbeidsmengde. For de som jobber i atelierfellesskap kan samtaler med kollegaer være en måte å balansere en ensom praksis. For andre kan det å lukke atelierdøra være et pusterom fra ulike samarbeidskonstellasjoner.

Hvorfor tilbyr vi husly?

Det siste året har 150 kunstnere i Oslo mistet arbeidsrommene sine etter at to store atelierhus ble nedlagt på Alexander Kiellands plass og i Myntgata 2. Dette kommer på toppen av høy prisvekst og stort press i det private leiemarkedet. Kunstnerne forlater Oslo og reiser til Nesodden, Lillestrøm, og andre steder hvor det er mulig å få tak i lokaler.

På grunn av stor usikkerhet ga vi kunstnere mulighet til å melde seg på selv om de ikke hadde et atelier akkurat i år. Alle som fortsatt var uten arbeidsrom i mars ble invitert til å delta fra BO. “Husly for hjemløse kunstnere” gir seks kunstnere som står uten atelier akkurat nå, et midlertidig arbeidsrom der de kan presentere sitt arbeid. Det er også et forsøk på å gi besøkende en forståelse av utfordringene kunstnere i Oslo møter, og gi kunstnere et sted å møtes og snakke sammen.