27.—28. april

Program

Fra Villa Romsli i øst til Montebello i vest. Under Oslo Open kan du besøke Oslos kunstnere på deres arbeidsplass, over hele byen og i ditt eget nabolag.

397 kunstnere ønsket besøkende velkommen inn i atelierene under Oslo Open 22. og 23. april 2023 kl. 12–17.

Her finner du programmet fra 2023!

Kunstner Yachi Shian-Yuan Yang viser hvordan lage blekk til besøkende.
Atelierbesøk til kunstner Yachi Shian-Yuan Yang under Oslo Open 2022. Foto: Jan Khür

Bli med inn i atelieret!

En helg i året åpner Oslos profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere dørene til sine arbeidsrom. Ved hjelp av kartet og listen over kunstnere kan man velge hvem man vil besøke. Oslo Open er gratis og åpent for alle, og atelierene er åpne fra kl. 12-17, enten lørdag eller søndag. De fleste atelierhusene er ikke universelt utformet, men følgende bygg har trappefri adkomst og heis: Sinsenveien 11, Rådhuset, Myntgata 2, Villa Romsli, Kunsthøgskolen i Oslo ved Fossveien 24.

Lørdag øst og søndag vest

Fordi det er så mange kunstnere som deltar, deler vi byen i to. Kunstnere som holder til øst for Akerselva har åpent lørdag 12–17, mens kunstnerne vest for elva åpner søndag 12–17. I kartet og kunstnerlisten er det markert hvilke kunstnere som har åpent på hvilken dag.

Festivalkontor på Atelier Nord og i Myntgata 2

Lurer du på hvilke kunstnere du bør besøke? Kom innom festivalkontoret og få våre tips. Du finner Oslo Open i to av byens atelierhus. Vi serverer kaffe fra vår faste sponsor Tim Wendelboe.

  • Lørdag 22. april på Atelier Nord på Olaf Ryes plass 2
  • Søndag 23. april i Myntgata 2 i Kvadraturen
  • Åpent kl. 12–17

Åpningsfest og prisutdeling

Fredag 21. april kl 20 inviterer vi til Oslo Opens åpningsfest på Kunstnernes Hus. Vi deler også ut Oslo Opens hederspris for 2023. Den årlige hedersprisen går til en person, gruppe eller organisasjon som har gjort en helt spesiell innsats for kunstnernes arbeidssituasjon – for atelier, produksjon eller arbeidsvilkår. Velkommen til fest!

Inngangspartiet på Kunstnernes Hus i vårsol.
Fra åpningsfest på Kunstnernes Hus i 2022. Foto: Jan Khür

Guidet ateliervandring

Besøk flere kunstnere og dra litt utenfor allfarvei med våre erfarne guider som veivisere. 12 skreddersydde, gratis turer tar deg til atelierer over hele byen. Turene varer mellom 1,5 og 2,5 time, og går til blant annet Gamlebyen, St. Hanshaugen, Sagene og Sinsen. Vi har turer på norsk, engelsk og med synstolkning. Program og påmelding finner du her.

Våre ungdomsguider tar deg med til sine favorittkunstnere

I samarbeid med TrAP har Oslo Open ansatt fire guider i alderen 17-19 år, som holder ateliervandringer til kunstnere de selv har valgt. Turene er gratis og åpne for alle. Du kan registrere deg på forhånd for å sikre deg plass, eller ta sjansen og bare møte opp. Påmelding her.

Lørdag kl. 13 og kl. 15:
Bli med Nasib og Mansi til fire kunstnere på Sinsen og Rosenhoff.
Møt opp i Trondheimsveien 139, utenfor Bislett Kebab (rett ved trikkestoppet Rosenhoff)

Søndag kl. 13 og kl. 15:
Ingrid og Nofil tar deg med til fire kunstnere på Myntgata 2 i sentrum.
Møt opp ved Stortinget T-banestasjon på Egertorget, utenfor Max Burgers.

tur
Besøkende på guidet tur under Oslo Open 2022. Photo Jan Khür

Barnas kunstdag og gratis kunstbuss i Groruddalen

For første gang samarbeider Oslo Open med ØST KUNST, en forening for kunst og kultur på østkanten i Oslo. Lørdag 22. april inviterer vi til «Barnas kunztdag», med verksteder på Deichman Romsås, Deichman Nordtvet, Deichman Stovner, FUBIAK og atelierhuset Startblokka på Linderud. Se hele programmet her. Det er også satt opp en gratis kunstbuss som tar deg mellom aktiviteter og atelier.

ØST KUNST arrangerer også kunstutstillinger og andre kulturarrangementer under årets ØST KUNSTfestival 21-27. april.

Satelittprogram

Hvert år arrangerer kunstnerne som er med på Oslo Open et mangfold av ekstra aktiviteter du som publikum kan delta på. Klikk deg inn på satellittprogrammet for å se en oversikt over utstillinger, performance, filmvisninger m.m. som du kan få med deg i år!

Malingsflekker og palett hos Lena Trydal
Fra Lena Trydal sitt atelier. Foto: Jan Khür

Workshop: Paint, sip and socialize

Lag akvarell, collage og kefirmaleri med ØST KUNST på lørdag 22. april kl. 17–19 på Einar Granum Kunstfagskole. Sammen med kunstnerne Julius Karoubi og Kim Andreas Roland Berger jobber du med tematikken til årets Granumfestival: Futuristica. I løpet av to korte og intensive timer blir rommet til en utstilling som åpner samme kveld kl 19.
I år samarbeider Oslo Open, Einar Granum Kunstfagskole og ØST KUNST om aktiviteter for kunstinteresserte i alle aldre. Granumfestivalen er hele dagen, og kveldsarrangementet fra kl. 19–03 har flere utstillinger, musikk og bar. 18 års aldersgrense.

Seminar om ateliersituasjonen i Oslo

Mandag 24. april kl 11.00: I samarbeid med VISP, UKS og BO inviterer vi til seminar. Bli med i diskusjonen om kunstnernes plass i byen, enten du er kunstner, politiker, kulturarbeider eller bare interessert. Mer info om program og påmelding her.