27.—28. april

Hva skjer?

I år er 408 kunstnere og kunstnerkollektiver klare for å åpne dørene 27. og 28. april, fra kl.12-17. På programmet har vi også gratis guidede turer til atelierene, utstillinger, konserter, glassblåsing og åpningsfest, for å nevne noe!

En kvinne og to små barn inspiserer en vevstol.
Besøk i veveriet hos Rosanna Vibe på Villa Romsli. Foto: Jan Khür.

Bli med inn i atelieret!

En helg i året åpner Oslos profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere dørene til sine arbeidsrom. Ved hjelp av kartet og listen over kunstnere kan du velge hvem du vil besøke. Oslo Open er gratis og åpent for alle.

De fleste atelierhusene er ikke universelt utformet, men her finner du en liste over atelierer med trinnfri adkomst. Les mer om tilgjengelighet på Oslo Open.

Åpningsfest

Torsdag 25. april kl. 19 på Kunstnernes hus

Vi markerer starten på vårens store kunsthelg med en fest i kunstnernes egen storstue. Oslo Opens hederspris deles også ut denne kvelden. Prisen går hvert år til en person eller organisasjon som har utmerket seg gjennom sitt arbeid for kunstneres arbeidsvilkår. Åpningsfesten arrangeres i samarbeid med ØST KUNST og Kunstnernes Hus. Gratis inngang og alle over 20 år er velkomne. Se programmet.

Åpne atelierer

Lørdag 27. april kl 12-17 er atelierene øst for Akerselva åpne
Søndag 28. april kl. 12-17 er atelierene vest for elva åpne

Fordi det er så mange kunstnere som deltar, deler vi byen i to. I kartet og kunstnerlisten er det markert hvilke kunstnere som har åpent på hvilken dag.

Planlegg din rute

Nå kan du kan lagre dine favorittkunstnere og organisere dem i ulike lister, slik at du enkelt finner tilbake til de kunstnerne du vil besøke. Lag konto og opprett lister her.

Vil du ha våre tips? Vi har laget åtte turforslag for deg som vil utforske byen i ditt eget tempo til fots, på sykkel, med båt og T-bane. Du finner våre lister på norsk her og på engelsk her.

Guidet tur

La våre erfarne guider vise vei til atelierene. Det er en lettvint og morsom måte å bli kjent med kunstnerne og kunstnerskapene på. Vi har skreddersydd turer som tar mellom 1,5 og 2,5 time, og foregår i mange ulike deler av byen, både lørdag og søndag. Vi har turer på norsk, engelsk, taktil tur med synstolking, og en tur med våre ungdomsguider. Hvem som helst kan melde seg på og det er gratis. Se alle turene og meld deg på her.

Satelittprogram

Utstillinger, konsert, fotomarked, keramikkbrenning og farge workshop med naturmaterialer. Det er noen av de ekstra aktivitetene publikum kan delta på under Oslo Open. Disse arrangementene er organisert av kunstnere selv. Se hele satellittprogrammet her.

Husly for hjemløse kunstnere på BO

Søndag 28. april kl. 12–17 kan man bli kjent med seks kunstnere som står uten atelier akkurat nå. Kunstnerne har midlertidig arbeidsrom i galleriet BO, Rådhusgata 19, og på plassen utenfor.

Det siste året har 150 kunstnere i Oslo mistet arbeidsrommene sine etter at Oslo kommune la ned atelierhusene Ila pensjonat og Myntgata 2. Høy prisvekst og press i leiemarkedet gjør det stadig vanskelig for kunstnere å jobbe i Oslo. Derfor åpner Oslo Open for at kunstnere uten atelier kan delta i år, og ønsker velkommen til panelsamtale om kunstnernes arbeidssituasjon med kunstner Ida Madsen Følling og arkitekt Bjarne Asp søndag 28. april kl. 13.

To unge kvinner ved et arbeidsbord med maleutstyr.
Nasib holdt guidet tur til atelierene i Sinsenveien 11 i 2023. Foto: Jan Khür.