22.—23. april

Program

400 kunstnere ønsket besøkende velkommen inn i atelierene under Oslo Open 23. og 24. april 2022.

Fra Villa Romsli i øst til Montebello i vest. Under Oslo Open kan du besøke Oslos kunstnere på deres arbeidsplass, over hele byen og i ditt eget nabolag.

Under ser du programmet for 2022.

Ragnhild Brochmann og Marthe Elise Stramrud besøker atelier.
Drømmeduoen Ragnhild Brochmann og Marthe Elise Stramrud drar på atelierbesøk sammen i 2022. Foto: Jan Khür

Bli med inn i atelieret!

En helg i året åpner Oslos profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere dørene til sine arbeidsrom. Ved hjelp av kartet og listen over kunstnere i menyen til høyre kan man velge hvem man vil besøke, eller man kan følge guidede ateliervandringer. Oslo Open er gratis og åpent for alle, og atelierene er åpne fra kl. 12-18.

Lørdag øst og søndag vest

Fordi det er så mange kunstnere som deltar, deler vi byen i to. Kunstnere som holder til øst for Akerselva har åpent lørdag, mens kunstnerne vest for elva åpner søndag. På denne måten kan kunstnere som deltar også besøke hverandre. I kartet og kunstnerlisten er det markert hvilke kunstnere som har åpent på hvilken dag.

Alexander Kiellands plass på en solfylt dag.
Besøk kafeen i Ila Pensjonat på Alexander Kiellands plass. Den ligger i 1. etasje helt til høyre på bildet.

Ny pop-up-kafé på Ila Pensjonat

I 2022 kan du komme innom Oslo Opens nye pop-up-kafé på Alexander Kiellands plass, hvor vi serverer nybrygget kaffe fra vår kaffepartner Tim Wendelboe. Start turen din her eller kom innom for en pause på ferden mellom byens atelierer. I loungen kan du bla gjennom våre kunstnerbøker, og få tips til kunstnere å besøke i området.

Vi byr også på et videoprogram med 7 kunstnere og kunstnergrupper som tar tak i klima- og miljøkrisen. Programmet er satt sammen av Galleri Høg Standard og Thomas Østbye, filmskaperen bak Enhver har rett til (2021) om «århundrets rettssak» – klimasøksmålet mot den norske stat.

Ila Pensjonat i Waldemar Thranes gate 70 huser 68 atelierer over 5 etasjer, i tillegg til tradisjonsrike restaurant Tranen. Bygget fra 1921 har vært blant annet hybelhus for enslige kvinner, asylmottak og hospits før kunstnere fikk fylle huset med nytt liv.

Kafeen er åpen 19.–24. april 2022, kl. 11–17.

Besøk i Love Terins atelier.
Fra live-strømmet besøk i Love Terins atelier på Montebello i 2021. Foto: Jan Khür

Live-strømmede atelierbesøk

I 2021 foregikk Oslo Open kun digitalt på grunn av pandemien, med atelierbesøk på Instagram og portrettintervjuer på vår nettside. I år gleder vi oss til å åpne dørene igjen, men vil likevel tilby noen digitale besøk, sånn at flere kan få med seg enda mer fra programmet vårt. Estetikeren i Morgenbladet, Ragnhild Brochmann, kunstner Marthe Elise Stramrud, kunstformidler Marie Saxeide og våre venner i Atelier vil nok en gang invitere de som følger oss på Instagram til å bli med på live-strømmede atelierbesøk. Se hvilke kunstnere vi skal besøke.

Guidet ateliervandring

Vi setter sammen vandreturer der du kan besøke ulike kunstnere med våre erfarne guider som veivisere. Turene tar mellom 1,5 og 2,5 time, og foregår i mange ulike deler av byen. Se eget program for guidede turer, og husk å melde deg på!

Unge guider på Startblokka

I et tidligere industriområde på Linderud har Startblokka blitt en møteplass for kunstnere og andre små virksomheter, og bidrar til et levende lokalmiljø. Oslo Open, Startblokka og bydel Bjerke samarbeider om å gi lokal ungdom sin første jobb. 23. april ønsker ungdom besøkende velkommen til huset og de gir deg en guidet tur til kunstnere i bygget. Les mer her.

Malingsflekker og palett hos Lena Trydal
Fra Lena Trydal sitt atelier. Foto: Jan Khür

Åpningsfest og prisutdeling

Fredag 22. april 2022 kl 20 inviterer vi til Oslo Opens åpningsfest på Kunstnernes Hus. Vi deler ut Oslo Opens hederspris for 2022, og gleder oss til å samles til god stemning og bra musikk i kunstnernes storstue. Velkommen!

Oslo Opens hederspris har som formål å hedre en som har gjort en helt spesiell innsats for kunstnernes arbeidssituasjon – for atelier, produksjon eller arbeidsvilkår. Prisvinneren kan være en person, en gruppe eller en organisasjon. Prisen deles ut av Oslo Opens styre.

Satellittprogram

Hvert år arrangerer kunstnerne som er med på Oslo Open et mangfold av ekstra aktiviteter du som publikum kan delta på. Se utstillinger, performances og filmprogram i denne oversikten.