Kunsthelg

Hvordan jobber en kunstner? Hva er et atelier? Under Oslo Open kan du besøke Oslos kunstnere på deres arbeidsplass, over hele byen og i ditt eget nabolag. Se kunsten på nært hold før den havner i et galleri eller på museum!

Oslo Open gir alle mulighet til å oppleve kunst i kunstnerens atelier. En helg i året åpner cirka 400 av Oslos profesjonelle kunstnere dørene og inviterer til et personlig og uformelt møte med publikum.

Det er duket for en intensiv helg full av unike kunstopplevelser og det er mulighet for å delta på arrangementer som Åpne atelierer, BOO! – Barnas Oslo Open, Guidede turer og utstillinger, performances, filmprogram og mye mer, alt arrangert av og med byens kunstnere.

Oslo Open har årlig rundt 9000 besøkende, er åpent for alle og har gratis inngang.
GPS-kart på mobilen med alle kunstneratelierene gjør det enkelt å komme seg fra sted til sted.
Under finner du detaljert informasjon om oss, samt våre ulike arrangementer.

Velkommen til Oslo Open!


Foto: Cato Aurtun Klipp og musikk: Christian von Hanno

Åpne atelier

Hvert år åpner nesten 400 av Oslos kunstnere dørene og inviterer til et personlig og uformelt møte med publikum. Byen deles i to – kunstnere med atelier på østsiden av Akerselva holder i 2021 åpent lørdag 17. april og kunstnere med atelier på vestsiden av Akerselva holder åpent søndag 18. april. Denne delingen gjør det mulig for kunstnere å besøke sine kolleger den dagen de selv ikke holder åpent. I det norske kunstfeltet er kunstnerne ofte hverandres viktigste oppdragsgivere. Kunstneroversikten finner du her.

Guidet kunstvandring

Hvert år arrangerer Oslo Open guidede turer til atelierene. I 2019 hadde vi 15 nye turer der vi besøker byens kunstnere sammen med flinke guider som har satt seg spesielt godt inn i deres kunstnerskap. De guidede turene er en lettvint og morsom måte å bli kjent med noen av kunstnerne som deltar på Oslo Open, deres atelieer og atelierfelleskap! Turene tar mellom 1,5 og 2,5 time, og skjer i mange ulike deler av byen. Alle turene er drop-in så forhåndspåmelding er ikke nødvendig. Se turene her.

BOO! – Barnas Oslo Open

BOO! er egne arrangement for barn og unge mellom 0 og 18 år. De vidt forskjellige workshopene gir barna en smakebit av kunstnerens verden, samtidig som de får skape sine egne verk på atelieret. I 2019 holdt 19 kunstnere 13 forskjellige workshops, blant annet lyd-workshops, dukkemakeri, ghost-trykk, smykke- og søppelverksted og kunstbokbinding! BOO! er gratis for alle, utarbeidet og avholdt av kunstnerne selv. Oversikt over workshopene finnes her.

Satellittprogram

Hvert år arrangerer Oslo Opens deltagende kunstnerne ekstra aktiviteter som publikum kan delta på – utstillinger, filmprogram, performance, kurs, med mer. Oslogallerier som viser deltakende kunstnere, står også i dette programmet. Satellittprogrammet kan sees i sin helhet her.

Internasjonalt program

Gjennom det internasjonale programmet inviterer vi 35 kuratorer, gallerister og skribenter fra hele verden til Oslo, for å oppdage Oslos kunstscene og møte byens kunstnere. For at flere kunstnere skal ha glede av det internasjonale programmet organiserer vi en juryert mappevisning i speed-date format. Programmet ble startet i 2014 og er et samarbeid mellom Oslo Open, Norwegian Crafts og Utenriksdepartementet.

Atelier – app for salg av kunst

Oslo Open fortsetter samarbeidet med salgs-appen Atelier – en digital tjeneste for salg av kunst direkte fra kunstneren, fra atelieret eller i applikasjonen. Atelier gir kunstinteresserte tilgang på det store mangfoldet av kvalitetskunst som skapes i kunstneres arbeidsrom. Alle kunstnere du finner på Atelier er anbefalt av andre kunstnere. Tjenesten gir alle tilgang til kunst, til en pris som både kunstner og kjøper tjener på.

Coast Contemporary- prisen

For tredje år på rad samarbeider Oslo Open med kunst- og formidlingsplattformen Coast Contemporary som deler ut en pris for å fremheve og hedre en en kunstner som åpner sitt atelier under Oslo Open. Prisen blir utdelt i etterkant av Oslo Open og prisvinner får delta og blir synliggjort på årets seilas med Hurtigruten under Coast Contemporary. Les mer om prisen og forrige års vinner her: Coast Contemporary Prisen

Oslo Opens hederspris

Nytt for 2019 var at Oslo Open delte ut sin egen pris; Oslo Opens hederspris! Prisen ble delt ut av ordfører i Oslo Marianne Borgen før åpningsfesten på Kunstnernes Hus, den 26. april. Utdelingen av prisen har til formål å ære og hedre de som gjør en innsats for kunstnernes arbeidssituasjon – for atelier, produksjon og arbeidsvilkår. Mottaker av prisen kan være en person, en gruppe, en institusjon eller en organisasjon som har utgjort en forskjell av betydning for kunstnernes arbeidssituasjon. Oslo Opens hederspris tildeles på fritt grunnlag av Oslo Opens styre.