23. - 24.april

Program

Hvordan jobber en kunstner? Hva er et atelier? Under Oslo Open kan du besøke Oslos kunstnere på deres arbeidsplass, over hele byen og i ditt eget nabolag. Møt kunsten på nært hold før den havner i et galleri eller på museum.

Oslo Open er den fremste muligheten til å få møte billedkunstnerne og kunsthåndverkere på atelieret og få oppleve en ellers lukket sone bak kulissene.

Vi skiller oss fra andre kunstformidlingstilbud ved at vekten ligger på den enkelte kunstnerens arbeidsplass: Bli med inn på atelieret!

Oslo Open har årlig rundt 9000 besøkende, er åpent for alle og har gratis inngang. Under normale omstendigheter åpner rundt 400 av Oslos profesjonelle kunstnerne dørene en helg i året og inviterer til et personlig og uformelt møte med publikum. Publikum kan fritt besøke de kunstnerne de vil, eller velge å følge guidede vandringer.

Scroll ned for å se programmet for 2021 – pandeminimumsutgaven.

Velkommen til Oslo Open!

Khio iden espen osloopen2019 03
Espen Iden i sitt atelier på KHiO under Oslo Open 2019. Foto: Ignat Wiig/Oslo Open

Atelierbesøk kringkastes direkte på Instagram

Selveste Ragnhild Brochmann (Estetikeren fra Morgenbladet), Marie Saxeide (kunstformidler hos Atelier, en norsk plattform for salg av kunst rett fra kunstneren), Marianne Hurum (Oslo-basert kunstner og fagpolitiker med en særegen energi) og Marthe Elise Stramrud (kunstner og daglig leder av Oslo Open) stiller som stuntreportere og sørger for et lettbent møte over dørstokken til atelieret – et myteomspunnet rom.

Sendingen strømmes direkte hver halvtime på Oslo Opens instagram-kanal som gir publikum en mulighet til å engasjere seg i sanntid. Det er duket for personlige og uformelle møter mellom kunstnere og publikum.

Lørdag 17 april:

12:00     Ingrid Lønningdal
12:30     Katja Høst
13:00     John K. Raustein
13:30     Ivan Galuzin
14:00     Mikael Hegnar
14:30     Heidi Marie Wien
15:00     Munan Øverlid
15:30     Malin Bülow
16:00     Muralverkstedet v/ Irma Salo Jæger
16:30     Nina Bang & Per Hess
17:00     Tina Jonsbu
17:30     Terje Nicolaisen

Søndag 18 april:

12:00     Julia Boracco
12:30     Erik Bromö
13:00     Love Terins
13:30     Christina Bruland
14:00     Martine Linge
14:30     Andreas Olavssønn Rongen
15:00     Roghieh A. Torvund
15:30     Siren Elise Dversnes Dahle
16:00     Sigrid Espelien
16:30     Lena Trydal
17:00     Runa Sandnes
17:30     Victoria Günzler & Anette Krogstad


Premiere på «Atelierbesøk med Oslo Open»
– en serie kunstnerportretter i videoformat

Hva er et godt atelier og hva betyr det for arbeidet kunstneren skaper? Og hva er drivkraften bak de valgene som blir gjort? Vi møter tolv kunstnere i deres arbeidsrom: atelieret!

Oslo Open har denne våren produsert en serie på tolv kunstnerportretter i videoformat. Serien har premiere lørdag 17. april klokken 11:00 for å markere at årets atelierhelg er i gang. En ny episode kommer hver lørdag utover våren og sommeren.

Tolv billedkunstnere og kunsthåndverkere er portrettert, fra de veletablerte til de nyutdannede:

«
Stillbilde fra filmsatsningen «Atelierbesøk med Oslo Open» hvor kunstneren Damla Kilickiran er en i serien på tolv kunstnerportretter (foto: Aleksander Johan Andreassen / Oslo Open)


Guidet ateliervandring for små grupper

Hvert år arrangerer Oslo Open guidede turer til atelierene – en lettvint og morsom måte å bli kjent med kunstnerne og kunstnerskapene på. Turene tar mellom 1,5 og 2,5 time, og foregår i mange ulike deler av byen. La våre flinke guider vise vei!

På grunn av forlenget forbud mot arrangement i Oslo er de planlagte guidete turene dessverre avlyst.

BOO! Barnas Oslo Open

Barnas Oslo Open – BOO! er Oslo Opens kunstfestival for barn og unge. Vi arrangerer workshops av og med Oslo Open-kunstnere for de mellom 0 og 18 år. En unik sjanse for varierte, morsomme møter med kunst, tilpasset ulike aldersgrupper.

Dessverre må BOO! må avlyses i år igjen. På grunn av høye smittetall og hensyn til kunstnernes forberedelser har vi valgt å ikke gjennomføre workshopene.

Atelier – kjøp kunst fra atelierene

Oslo Open samarbeider med salgs-appen Atelier. Med Atelier kan du allerede nå komme i direkte kontakt med mange av kunstnerne som er med på festivalen. I appen kan du utforske tusenvis av kunstverk og handle kunst direkte fra kunstnerne.

Ved å kjøpe gjennom Atelier støtter du lokale kunstnerskap, og bidrar til bedre vilkår for produksjonen av ny kunst i Norge. Last ned Atelier sin iOS-app her eller besøk atelier.as

Coast Contemporary prisen

Oslo Open samarbeider med kunst- og formidlingsplattformen Coast Contemporary som deler ut en pris for å fremheve og hedre én av kunstnerne som åpner sitt atelier under Oslo Open.

Prisen blir utdelt i etterkant av festivalen, og prisvinneren løftes fram spesielt blant de deltagende kunstnerne under årets Coast Contemporary. Les mer om prisen og tidligere års vinnere her: Coast Contemporary Prisen

Oslo Opens hederspris

Oslo Open delte ut sin egen pris for første gang i 2019: Oslo Opens hederspris!

Utdelingen har som formål å hedre en mottaker som gjør en innsats for kunstnernes arbeidssituasjon – for atelier, produksjon og/eller arbeidsvilkår. Prisvinneren kan være en person, en gruppe, en institusjon eller en organisasjon som har utgjort en innsats av betydning for kunstnernes arbeidssituasjon.

Vinneren av Oslo Opens hederspris 2021 annonseres 17. april, prisen tildeles på fritt grunnlag av Oslo Opens styre.