18. & 19. april 2020

Oslo Open er Norges største kunstfestival
som gir publikum mulighet til å se kunst i
kunstnerens atelier en helg i april hvert år.


I 2020 er Oslo Open 20 år.


Oslo Opens medlemmer
Billedkunstnerne i Oslo og Akershus (BOA)
Norske Kunsthåndverkere Oslo og Akershus (NKOA)
Oslo Opens referansegruppe


Oslo Opens referansegruppe
Astrup Fearnley Museet
Atelier Nord
Ekebergparken
Forbundet Frie Fotografer (FFF)
Fotogalleriet
Fellesverkstedet
Kunstnernes Hus
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Norsk Billedhoggerforening (NBF)
Norsk senter for teknologi i musikk og kunst (NOTAM)
Norske tekstilkunstnere / SOFT
Tegnerforbundet (TF)
Unge Kunstneres Samfund (UKS)


Satellittprogram

Img 9885

Marthe Ramm Fortun, En arm og et bein, Kunsthall Oslo, 2018


Hvert år arrangerer kunstnerne som er med på Oslo Open et mangfold av ekstra aktiviteter du som publikum kan delta på. Her finner du utstillinger, performancer, filmprogram, workshops og andre spennende arrangement – noe for enhver smak!

Scroll nedover og se om du finner noe du liker!


Satellittprogrammet for 2019

UTSTILLINGER

Image2 (2)

Ingrid Torvund, stillbilde fra filmen «I found you under earth, under blood», 2019

Under Earth: Ingrid Torvund

Kunsthall Oslo, Rostockgata 4
Lørdag 27. april og søndag 28. april kl.12.00–17.00

«I found you under earth, under blood» (2019) er den tredje og siste delen av filmtrilogien som begynte med «Magic blood machine» (2012) og fortsatte med «When I go out I bleed magic» (2015).
Kunsthall Oslo presenterer utstillingen «Under Earth» der den komplette trilogien vises for første gang sammen med et stort utvalg skulpturer og gjenstander fra de tre filmene.
I disse arbeidene skaper Torvund en personlig mytologi, rotfestet i naturen og landskapet i Telemark. Kombinasjonen av kristen og førkristen mystisisme trekker paralleller til magi og folketro, men i arbeidene sammensmeltes disse innflytelsene til en unik og egenartet vision.

Ingrid Torvunds makabre kortfilmer beveger seg ut fra hennes interesse for natur, folketro og science fiction. Filmene er spilt inn i vest-Telemark, et område kjent for folkemusikk, fortellertradisjoner og historiske kirker hvor «…hedenske og kristne symboler eksisterer side om side…».

Filmene er laget i samarbeid med Jonas Mailand, som er ansvarlig for filmingen og utvikling av ideer. Musikken er komponert av Jan Erik Mikalsen og Martin Langlie.


PARA: Johannes Høie

Kunstplass, Tordenskiolds gate 12 – inngang Rosenkrantz gate
Lørdag 27. april og søndag 28. april kl.12.00–16.00

Utstillingen PARA markerer et brudd i Høies kunstnerskap og vil introdusere en ny retning, så vel tematisk som rent visuelt og billedspråklig. Samtidig er dette en tilbakevending til et territorium han har arbeidet i tidligere.
Dette blir den første utstillingen som viser oljemalerier av Høie siden 2003. Han har parallelt med sitt mer etablerte og tegneriske arbeid de siste årene jobbet med å nærme seg maleriet igjen. Prosessen med disse arbeidene ble påbegynt rundt 2014 og har innebåret inngående studier og en langsom søken tilbake til dette mediet. Høie har beveget seg mot et samtidsmaleri godt innenfor en klassisk figurativ form, men med motiver som balanserer i et tvetydig nærmest abstrakt tematisk landskap. Han lar observasjonen og selve blikket smelte inn i det narrative, på en lignende måte som hos en regissør. Motivene heller mot det surrealistiske og bærer med seg dettes unheimliche klangbunn. I denne utstillingen eksperimenter han med en form for “disseksjon”, ved en insisterende utforskning og repetisjon av motivet.


John Raustein, Margareta Bergman og Irene Nordli på Kunstnerforbundet

Kunstnerforbundet, Kjeld Stubs gate 3
Lørdag 27. april og søndag 28. april kl.12.00–16.00

Under festivalhelgen har Oslo Open aktuelle John Raustein og Margareta Bergman utstillinger på Kunstnerforbundet.

Utstillingen Når alt faller på plass er tredje og siste del av Rausteins utstillingstriologi hvor første del: mens du blir til jord ble vist på KRAFT i Bergen 2017, andre del: bort fra vinduet og inn i lyset ble vist på Trøndelag senter for samtidskunst i Trondheim i 2018. I utstillingen på Kunstnerforbundet viser John Raustein en omfattende tid- og stedsspesifikk installasjon bestående av tekstile arbeider i varierende formater.

I Rausteins praksis står abstraksjonen av mentale og taktile minner sentralt. Gjennom formale eksperimenter og en utforskning av tekstilenes assosiative potensial skaper Raustein tvetydige verk som appellerer til betrakterens egne erfaringer.

- – -

Margareta Bergman tøyer definisjonen av fotografi gjennom å la flere teknikker krysse hverandre.

Selv sier Bergman om sin arbeidsmetode: Jeg jobber fritt og instinktivt. Jeg vet hva jeg vil, men det forandrer seg hele tiden. Jeg omfavner uvissheten. En hyllest til ubestemmeligheten og den totalt manglende evnen til å begripe. Å befinne seg i et område som beveger seg i alle retninger uten å bevege seg mot noe. Bilder med et slags ikke-verbalt, kroppslig alfabet. Noe som jeg fortsatt ikke riktig forstår, som om bildene fremdeles er fremmende for meg.

John raustein tvilens avtrykk foto raustein (1)

John Raustein, Tvilens avtrykk, foto: JohnRaustein


1857 på Kunstnernes Hus

Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17
Lørdag 27. april og søndag 28. april kl. 11–17

Gruppeutstilling, med Tora Dalseng, Ane Graff, Anthea Hamilton, Mikael Øye Hegnar, Mirak Jamal og Nancy Lupo, kuratert av 1857. Utstillingen er del av en ny satsning som heter Gjestespill – der Kunstnernes Hus samarbeider med kunstnerdrevne initiativer, som får mulighet til å kuratere utstillinger i husets første etasje. Etter 1857 kommer Entrée fra Bergen.


Vår og sol på Olaf Ryes plass

Atelier Nord, Olaf Ryes plass 2
Åpning fredag 26.april 18.00– 20.00
Lørdag 27.april og søndag 28.april kl.12.00–18.00

Sol og vår på Olaf Ryes plass er en gruppeutstilling med kunstnere som har tilhold i atelierfellesskapet Olaf Ryes plass 2. Dette er femte gang kunstnerne på huset stiller ut sammen som del av Oslo Open.

Deltagende kunstnere: Yngvild Færøy, Iselin Kleiva, Sindre Goksøyr, Aleksander Johan Andreassen, Karoline Jahn Hjorth, Ellen Henriette Suhrke, Hans Kristian Borchgrevink Hansen, Simen Engen Larsen, Martinka Bobrikova & Oscar de Carmen, Janne Talstad


NATURLIG – Det som kom først
med Ragnhild Wik, Heidi Bjørnsdotter Thorvik, Jannik Abel

Norway Designs, Stortingsgata 28
Lørdag 27. april, kl.10.00–18.00

Verkene som vises på Norway Designs krever tålmodighet uten like og rå styrke. Repetisjon, mot til å fortsette, møte de samme følelsene og tankene. Verkene utstillerne skaper er en påminnelse om at vi som gruppe har et grunnleggende behov for et saktere tempo enn det samfunnet legger opp til. Det kan ligge en følelse av stagnasjon i vår moderne tidsånd å skulle skape for hånd, men sinnsroen i dette skapende er presserende – noen må bevege seg sakte, i en annen retning. Tilbake til UR, det vi alle kommer fra.

Ragnhild Wik lar seg inspirere av natur og naturkrefter. Luft, vann, ild og jord er viktige spenningsskapere, og hennes arbeider er samtidig skjøre og røffe.

Jannik Abel skaper i flere ulike medier, i grenseland mellom kunst og aktivisme. De siste årene har hun kun jobbet med funne materialer, alltid med fokus på det menneskelige.

Heidi Bjørnsdotter Thorvik jobber med ting som planter, bark, røtter, håndspunnet garn og rekved. Det er en ydmykhet og religiøsitet i hennes arbeider, som gir nerve og ekstra dimensjon.


Utstilling i Sagene Kunstsmie

Galleri Sagene Kunstsmie, Drøbakgata 1,
(inngang fra Arne Gjestis plass, trapp opp ved siden Nazar cafe)
Lørdag 27. april og søndag 28. april, kl.12.00–18.00

15 kunstnere fra Sagene Kunstsmie som også deltar på Oslo Open, holder gruppeutstilling i sitt nyoppusede galleri. Galleri Sagene Kunstsmie er et kunstnerstyrt galleri i bydel Sagene.
70 kunstnere har sin arbeidsplass i Sagene Kunstsmie.


Utendørs IV

Rulleboden, Tveten gård, Tvetenveien 101
Lørdag 27. april og søndag 28. april, hele døgnet

Utendørs III er et tekstilt arbeid av Brynhild Slaatto som har foretatt en historisk reise fra Arkitekt- og designhøyskolen, via Palmehuset i Botanisk hage, til Hallingdal museum, Dagali, Tveten gård og Lindeberg besøksgård. Utendørs III har under sin reise blitt utsatt for vær og vind over lengre tid, slik at farger og materiale har blitt preget. Et nytt prosjekt – Utendørs IV – vil vises på Tveten gård, Rulleboden, som et satellittprogram til Oslo Open i perioden 23.–29. april. Prosjektet vil bestå av 5 paneler når det er avsluttet, våren 2019.
PERFORMANCE:

Img 9838

Marthe Ramm Fortun, En arm og et bein, Kunsthall Oslo, 2018

When I’m not near the slide I love, I love the slide I’m near:
A midnight performance by Marthe Ramm Fortun

Fotogalleriet, Møllergata 34
Lørdag 27 april kl. 23.59

Performance artist Marthe Ramm Fortun is participating within Fotogalleriet’s Women in Three Acts, contributing a series of newly developed, site-specific performances, crossing Fotogalleriet’s archives as a pioneer space, to reveal the vulnerabilities of female positions and the gaps of inclusion in its history. Ramm Fortun will use a visceral and affect-based presence to challenge the institution’s space. She will tackle a general biased narrative where implicitness and silence in educational institutions as well as in art institutions lead to a perpetuation of the idea of women’s absence, despondency and (re)discovery, instead of an actual analysis of individual practices and their distinct qualities. The title of the performance refers to the ongoing dialogue between feminist theorists Linda Nochlin and Abigail Solomon Godeau, of City University of New York.


Green Lion
(Studio performance / DJ)

S19 – Storgata 19
Tlf for inngang : 98449804 eller nummer på poster på inngangsdøren
Lørdag 27. april kl.20.00–23.00
Mini-konsert/performance, ca kl. 21.00

- Song of the Green Lion –
Den musikalske komposisjonen Song of the Green Lion beveger seg dynamisk fra rolige adagio temaer inn i rytmiske og hypnotiske blues-droner som sjamanistisk søker etter å fremkalle en ånd av overtoneharmonier. Denne gitar-baserte fusjonen av tilsynelatende ulike stilarter strekker seg ut til et ambient lydmantra som blir til en omsluttende lydopplevelse.


Performance of the Fork#02
Sound sculpture by Stian Korntved Ruud

Galleri Format Oslo, Rådhusgaten 24
Mandag 29. april kl. 17.00–18.00

Korntved Ruud explores the sound-producing properties of materials. His work is often based on everyday objects that we consciously or unconsciously interact with daily. Through material-based exploration and storytelling he manifests and illustrates reflections on the world we live in. Korntved Ruud´s works mainly consists of metal and wood (interspersed with some electronics) with a wide range of production techniques.

Join us for a short introduction of Stian Korntved Ruud’s exhibition followed by a performance of the Fork#02 sound sculpture.

Refreshments will be served.FILMPROGRAM:

Ocg (1)

The Legendary Curators: Log Lady Lusty & Ellen Christensen, (This is not a videostill)

OPEN VIDEO X

Tenthaus Oslo, Maridalsveien 3
Vernissage: Fredag 26. april kl. 19.00
Lørdag 27.april kl. 12.00–20.00
Søndag 28.april kl. 12.00–18.00

Filmprogram & utstilling

OPEN VIDEO, som er kuratert av Janne Talstad, stammer fra ideén om en åpen kilde som kan brukes fritt, forandres og deles. Således kan filmprogrammet Open Video forandres både av kuratoren og kunstnerne over tid. Utgangspunktet for utvelgelsen av deltagende kunstnerne, er Kunstakademiet i St.Olavs gt. 32 og Oslos kunstscene fra 2015 til og med årets filmprogram. Flere av Open Video – kunstnerne stiller ut fysiske kunstverk i tillegg.

Deltakende kunstnere:
Ayman AlAzraq, Alexander Johan Andreassen, Andrea Bakketun, Tonje Bøe Birkeland, Margrethe Kolstad Brekke, Lars Brekke, Jonathan Brewer, Petter Buhagen, Yamile Calderon, Log Lady Lusty & Ellen Christensen, Kristine Dragland, Anders Eiebakke, Frido Evers, Anneke von der Fehr, Crispin Gurholt, Iselin Linstad Hauge, Damian Heinisch, Christian Hennie, Hilde Honerud, Runhild Hundeide, Henrik Plenge Jakobsen, Astrid Johannessen, Saman Kamyab, Jon Eirik Kopperud, Janne Kruse, Ane Kvåle, Linda Karin Larsen/Linda Lazer, Kaja Leijon, Magne Lyngvær, Tone Myskja, Karen Nikgol, Christian Tony Norum, Yafei Qi, Jóhanna Ellen Ríkharðsdóttir, Jenny Marie Hviding Schjerven, Sigmund Skard, Kristian Skylstad, Ellen Henriette Suhrke, Jared Theis, Kjersti Vetterstad, Siri Vinterly, Per Christian Brown, Silje Storm Drabitius, Bobrikova & de Carmen, Yamile Calderon & Edward Cunniffe, Anja Carr, Janne Talstad

Performanceprogram

Fredag 26. april kl. 19.30
The Warriors av Karen Nikgol og
How’s the weather how’s your health how much did you sleep last night? – Ice Water Eyes av Jóhanna Ellen Ríkharðsdóttir

Lørdag 27. april kl. 18.00
Screening med introduksjon av Log Lady Lusty & Ellen Christensen: Cabin Economy Contemporary/Sailing Stormy Waters – En Office for Contemporary Grounding dokumentasjon.WORKSHOPS OG ANDRE HENDELSER:

Prindsenshop

Prindsenshop

Samvær Under Tilsüns Grei Kafe

Plenen utenfor Myntgata 2
Lørdag 27. april fra kl. 15.00

Hardware-friform-tekno-konsert med Samvær Under Tilsün
Flere innslag kommer – sjekk ut WWW.TILSYN.SE for nærmere informasjon!


Prindsenshop

Prindsen Kunstnerkollektiv, Storgata 36B
Lørdag 27. april kl.12.00–18.00

Prindsen Kunstnerkollektiv har etter flere års deltakelse på Oslo Open merket seg at stadig flere besøkende ønsker å gå til innkjøp av kunst under festivalen.

I år vil de legge bedre til rette for dette og åpner en egen salgsavdeling. I Prindsenshop selger de originalarbeider og annet de har laget til overkommelige priser, direkte fra vegg.
Med salgsavdelingen ønsker kunstnerne å gjøre det lettere for folk å eie kunst.
Velkommen til Prindsenshop – med vipps eller cash!


Kroloftet

Frysjaveien 40, inngang 7 B
Lørdag 27. april kl.11.00–18.00

Kroloftet er et atelier- og arbeidskollektiv som er boltreplass for omtrent 150 kreative mennesker.
Kroloftet fyller dagen med aktiviteter, utstilling og servering fra tidlig til sent.
Omvisninger hver hele time fra 11 til 15. Det blir utsalg og fremvisning av et bredt utvalg kunst og håndverk laget på huset. Oscar lager pizza. Velkommen!
https://www.kroloftet.no


Glassblåsing for åpen scene!

Kjelsåsveien 145, bygg 7
Søndag 28. april kl. 11.00–18.00

Varighet glassblåsing: 12.00–16.00
Pål Roland Janssen blåser glass for åpne dører. Han har med seg barn som glassdesignere i workshop, og gleder seg til å fortelle om det magiske glasset!


Kafé på Frysja Kunstnersenter

Kjelsåsveien 145
Søndag 28. april kl. 12.00–17.00

Kafe på Frysja Kunstnersenter med salg av kaffe, vafler mm.


Utendørs “atelierpraksis” på SALT

SALT, Langkaia 1
Lørdag 27. og søndag 28.april kl.12.00–18.00

SALT art & music og Allmenning, inviterer til visning av workshop med et tverrfaglig knippe kunstnere som har sin praksis i det offentlige rom. Dette er deres “atelierpraksis”.
Allmenning er et faglig forum for kunstnere og andre faggrupper som arbeider med eller er interessert i spørsmål om kunst og offentlighet. Allmenning vil legge til rette deling av ideer, erfaringer og praksis. Arrangementene er åpne for publikum. Allmenning er initiert av kunstnere med bakgrunn fra masterprogrammet i kunst og offentlige rom ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Kunstnerne som deltar er: Vibeke Frost Andersen, Hild Borchgrevink, Maria Wang Kvalheim, Camilla Wexels Riser, Seb Sanders, Hege Pålsrud, Annie Chen


Migration workshop drop in
Sagene kunstsmie, Drøbaksgata 1
(inngang fra Arne Gjestis plass, trapp opp ved siden Nazar cafe)
Lørdag 27.april kl.13–15

Åpent verksted med Camilla Dahl

Bli med å lag en bit til et kunstverk!

«Hva tenker du om grenser? Hva betyr grenser for deg?»

Ta m en bit, få en bit, lag en bit
Skriv, strikk, hekle, brodere, male, skrive
Alt er lov.
Garn,Tekstil, plast, lær. Skal monteres og sys sammen med biter laget av andre personer andre steder i verden og vises i Oslo i august.


Prøv å skjære i linoleum!
Åpent atelier med demonstrasjon av linosnitt
Sagene Kunstsmie, Drøbakgate 1
(inngang Arne Gjestisplass trapp opp ved siden Nazar Kafé)
Lørdag 27.april kl.13–17

Kari Adora Hauge har åpent atelier på Sagene Kunstsmie. På atelieret demonstrerer Hauge og en assistent linosnitt. De som er interessert kan få prøve seg litt på å håndtere verktøyet og å skjære i linoleum selv. I atelieret vises bilder av linosnitt og tresnitt.