27.—28. april

Satelittprogram

Hvert år arrangerer kunstnerne som er med på Oslo Open et mangfold av ekstra aktiviteter du som publikum kan delta på.

Under ser du programmet for 2024.

Fargefoto med rundt tjue cyanotypier som ligger på en grusbelagt bakke og hengt på pleksiplater som lener mot et gjerde.
Cyanotypi workshop med Andrea Grundt Johns.

Lørdag

Andrea Grundt Johns
Prøv cyanotypi!

Drop in workshop
Startblokka, Østre Aker vei 90, Bygg 4, sideinngang, underetasjen
Lørdag 27. april, 12–17 (så lenge det finnes material)
Varighet ca. 15 min å lage + tørketid

Lag ditt eget cyanotypi og få et nytt syn på hva fotografi kan være. Verkstedet er et lite dypdyk i fotohistorien, en introduksjon til en av de aller eldste og kanskje mest magiske fotografiske teknikkene. Egner seg for alle aldre, og krever ingen bakgrunnskunnskaper.

Fargefoto som viser utsikten fra en balkong midt i byen. Overskyet himmel, tak dekket med et tynt lag med snø, en murvegg, og et stort tre uten løv.
Utsikt fra Atelier Nords loftsatelier.

Atelier Nord
Barnas eget atelier

Workshop, barn 7–13 år
Olaf Ryes plass 2 (inngang Sofienberggata)
Lørdag 27. april, kl. 13 og kl. 14, påmelding på forhånd kreves

Velkommen opp i barnas eget atelier!

Atelier Nord har et stort loftsatelier, med en kjempefin utsikt over byen, der barn kan få prøve å være kunstnere selv. Alle får sitt eget staffeli og hjelpen de trenger til å male et bilde av utsikten de ser ut over Grünerløkkas hustak. Alle deltagere får også med seg et fotografi av seg selv som kunstner, hvis de ønsker.

Barna får veiledning av billedkunstner Elna Hagemann og hennes unge, hyggelige assistenter. Arrangementet skjer samtidig med Oslo Open, slik at de voksne kan besøke kunstner atelierene i bygningen og se utstillingen i Atelier Nords galleri i første etasje eller ta seg en hvil i bakgården. Opp i det hemmelige loftsatelieret er det derimot bare barna som får lov å komme og de holder på i cirka en halvtime.


Passer for barn fra 7 til 13 år. Påmelding med ønsket tidspunkt, navnene til barna og telefonnummer til foresatte sendes til pamelding@ateliernord.no innen 25. april.

Foto av gamle kioskbygget ved Goldlia T.
Grei Kafe 4, 2024, Samvær Under Tilsün

Samvær Under Tilsün
Grei Kafe 4

Godlia T, Damfaret 27
Lørdag 27. april, kl. 12–17 (Konsert kl. 15)

Samvær Under Tilsün inviterer til fjerde utgave av Grei Kafe og åpningen av vårt nye hovedkvarter; en halv-sanert billettkiosk på Godlia T. Her blir det blant annet muligheter for å teste ut Fritidsklup – den seneste blinkende versjonen av vårt augmenterte Pling Pong-bordtennissystem og klokken 15:00 spiller Niklas Adam en elektronisk konsert på Sporveiens orginale PA-anlegg fra 1966. En velsmakende form for kompleks servering vil være tilgjengelig fra et Pepsi Max-kjøleskap og assorterte tre stjerners artikler selges under disken. Hjertelig velkommen!

Fargefoto av en glødende varm glassovn.
Pål Roland Janssen

Pål Roland Janssen
Pan: skulpturell demo glassblåsing

Kjelsåsveien 145, bygg 7
Lørdag 27. april, kl.13–15

Velkommen til demo i glasshytta på Frysja. Her vil du få se en skulptur i serien Pan bli til, fra varm og flytende glassmasse til ferdig skulpturert, klar for avspenning over natten.

Fargefoto av en svart maske med gule, røde og hvite detaljer.
Meera Manjit Kaur, Skapelsen av Blikkmonsteret

Meera Manjit Kaur
Skapelsen av Blikkmonsteret

Visning av kortfilm
Oslo Hot Megazone, Økernveien 145 (Inngang til høyre for hovedinngangen til gamle Økernsenteret)
Lørdag 27. april, Visning hver hele time fra 12– 17

På Meera Manjit Kaur sitt atelier kan du se hennes nye kortfilm Skapelsen av Blikkmonsteret. Filmen vises hver hele time i hele åpningstiden og varer i 13 minutter.

Et fargerikt silketrykk med rutenettmønster, der hver rute har forskjellige ansikter.
Trond Nordahl, We Are All Icons, silketrykk

Henrik Nordahl
Konsert og utstilling hos Medicineheads

Trondheimsveien 100
Lørdag 27. april, kl. 12–17 (musikkinnslag hver hele time)

Vårt atelier består av en mangfoldig gruppe kreative utøvere, deriblant en musiker, en filmskaper, en kunstner og hans kunstner-far, en tidligere professor fra Kunst- og Håndverkshøgskolen og en grafisk designer. Dette byr på et sammensurium av variert innhold, både faglig, men ikke minst i uttrykksformer.

Det vil være musikalske innslag fra våre musikervenner, utstilling av skulptur og bilder, samt rom for hyggelige samtaler og enkel servering av kaffe. Vi holder til i store, lyse lokaler sentralt på Carl Berners plass med mulighet for parkering, dersom man ankommer via enden av Tromsøgata, inn oppkjørselen til Oslo Taxi.

To bilder ved siden av hverandre. Til venstre et sort hvitt foto av et bord med flere objekt på, bl.a. en vase med blomster og et fat. Til høyre en treskulptur laget som ligner en større pingvin med en liten pingvin foran seg.
Til venstre: Arisa Purkpong, Kitchen Table, 2023, B/W print,
Til høyre: Anna Sofie Mathiasen, Uten titel (Bitten & Pytten), treskulptur, 2023, foto: David Stjernholm

Arisa Purkpong & Anna Sofie Mathiasen
Studio show

Utstilling
Østre Aker vei 90, Bygning 6, 2. etasje
Lørdag 27. april, kl. 12–17

På grunn av både en mangel på billige atelierer i Oslo og mest av alt en felles beundring har Arisa Purkpong og Anna Sofie Mathiasen, som er venner og kollegaer, nylig bestemt seg for å dele på et atelier. Kom for å feire denne unionen under Oslo Open da de viser sine arbeider sammen i en miniutstilling på atelieret!

Arisa Purkpong (b. 1995) er en kunstner som jobber med filmcollage, fotografi, installasjon og publikasjoner. Basert på forskning om The First International Women’s Film Seminar har Arisa Purkpong co-kuratert og organisert flere filmprogram på blant annet Arsenal – Institut für Film und Videokunst i Berlin og Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen i Düsseldorf.

Anna Sofie Mathiasen (b. 1995) er en kunstner som jobber på tvers av flere medier, inkludert collage, installasjon, fotografi, video og animasjon, med tegning og tekst som et fundament. I sine animasjoner kombinerer hun håndtegnet og funnet billedmateriale, ofte fra forskjellige arkiv, både offentlige og personlige, som gjenspeiler hennes montasjebaserte kunstnerskap. Mathiasen har tidligere stilt ut på Galleri K (Oslo), O – Overgarden (København), Guttormsgaards arkiv (Blaker), Kunstnernes Hus (Oslo), Kunsthall Oslo og Instituto Valenciano de Arte Moderno, (Valencia).

Et fargefoto av et lite bord med en vase med tørkede tulipaner, et kosedyr formet som en reke og en svart keramisk fugl.
Uten tittel, 2024, foto: Astrid Hjortdal

Milan Benza og Astrid Hjortdal
Still life with pigeons

Utstilling
Ole Deviks vei 30
Lørdag 27. april, kl. 12–16

Milan Benza og Astrid Hjortdal viser tegninger, malerier og skulpturer som de har laget i hverandres selskap det siste året. Stilleben, portrett-tegninger og skulpturer inspirert fra hverdagslivet i Oslo og et opphold på Cité Internationale des arts i Paris. Det blir servert snacks og forfriskninger.

Landskapsfoto av en grå svær gruve med en blå himmel og noen få skyer.
Adrian Bugge, Inngrep Deponidam, 2022

Bjørka Verksted for Fotografi
Kunst for salg

Schweigaards gate 34D (inngang fra Platous gate)
Lørdag 27. april, kl. 12-17.

Stiftelsen Bjørka ble grunnlagt i 1998 og er et kollektivt verksted og atelierfellesskap for kamerabaserte kunstnere. I prosjektrommet på Bjørka stiller medlemmene ut kunstfoto, installasjon og video laget i Bjørkas verksteder. I tillegg til utstillingen og de individuelle atelierplassene, vil det også være mulig å utforske mørkerom og det digitale verkstedet for å se hvordan kunsten produseres.

Deltagere i utstillingen er Maya Økland, Ulla Schildt, Brian Cliff Olguin, Preben Holst, Adrian Bugge, Ådne Dyrnesli, Jói Kjartans, Istvan Virag, Rebecca Jafari, Marit Silsand, Siri Ekker Svendsen og Katharina Barbosa Blad. Kunstnerne vil være til stede for samtale og spørsmål.

Foto av mennesker som ser på bøker og fotografier i et lyst, hvitt gallerirom.
Stig Marlon Weston, VIRRING 3 på Cyan studio.

Stig Marlon Weston
Virring Fotomarked

Jens Bjelkes gate 13
Lørdag 27. april, kl. 12–17

Fotokunstner Stig Marlon Weston har invitert med kunstnergruppa VIRRING til å holde et pop-up fotokunstmarked sammen med seg på CYAN studio. VIRRING er organisert av fotografene Malene Økland og Charlotte F. Skomsøy og viser frem et bredt spekter av kunstfotografi med unge fotokunstnere. Kom innom for en kopp kaffe i vårt lille kafèhjørne eller se på prints, fotobøker, og mer til salgs fra et utvalg fotokunstnere.

Screenshot av google streetview med to lave industrielle mursteinsbygg med biler parkert mellom
Inngang til atelierfellesskapet i Grenseveien 91

Kjøkkenutstilling i atelierfellesskapet Grenseveien 91

Utstilling
Grenseveien 91
Lørdag 27. april, 12–17

Velkommen til kjøkkenutstilling med kunstnerne i atelierfellesskapet Grenseveien 91 lørdag 27.april. Vi stiller ut maleri, tegning, grafikk, work-in-progress, installasjon og workshops. Kunstnerne som stiller ut er Sofia Eliasson, Arild Våge Berge, Christian Berg Gravningen, Stein-Are Kjærås Dahl, Taru Kallio, Icaro Zorbar, Gabrielle Paré, Patrik Berg, Vilde Blom og Martin Kolsrud.

Ta turen til Helsfyr, vi holder til på baksiden av bygget ved Mekonomen.

Søndag

Detalj fra arbeid av Sofie Brønner med abstrakte former i rosa, grønn og oransje på en blågrønn bakgrund
Detalj fra arbeid av Sofie Brønner. Foto: Sofie Brønner.

Løsøre

Utstilling
Montebello Kulturhus, Noreveien 24
Søndag 28. april, kl 12–17

Velkommen til en pop-up utstilling av skulpturer, tekstilprint, fotografi, kollasj, maleri mm. i atelierkollektivet i 5. etasje på Montebello Kulturhus, med en liten salgsavdeling på kjøkkenbordet, hvor det i tillegg vil være snacks, forfriskninger, sofahenging og samtaler. Deltakende i utstillingen er Jara Marken, Julia Boracco, Sofie Brønner, Love Terins, Ingrid Bjørnaali, Erle Saxegaard, Tala Isabella Lindstrøm og Marianne Toppe.

Fargefoto av en person med langt hår som varmer opp en pinne med glassmasse i en glødende varm ovn.
Glassblåsing på Oslo Glass Studio, foto: Berit Hyllseth

Oslo Glass Studio
Glassblåsing

Dronningens gate 27, Kirkeristen, inngang bak Oslo Domkirke
Søndag 28. april, kl. 14–15 kan du teste å blåse glass selv
10 plasser/ først til mølla

Kom å se oss blåse glass! Du kan også få teste å blåse en glassboble selv i den glødende glassmassen til den sprekker.

Oslo Glass Studio hadde sin første åpningsdag under Oslo Open i fjor og har siden hatt åpent for publikum. Oslo Glass Studio er drevet av tre godt etablerte glasskunstnere: Jeanne-Sophie Aas, Ina Kristine Hove og Kjersti Johannessen. Her produserer de både bruksting og kunstgjenstander som er til salgs i deres eget galleriet som er i samme lokalet som verkstedet.

Et utebord med 25 brun-hvite keramiske boller i forskjellige former og størrelser. I bakgrunnen lysegrønne planter og trær.
Maria Joanna Juchnowska, Obvara, 2021, foto: Enrika Wurtz

Maria Joanna Juchnowska
Obvara keramikkbrenning

Dagaliveien 27B
Søndag 28. april, kl. 12–17

Kom innom for å oppleve en unik teknikk innen keramikk i form av den spennende prosessen med baltisk raku-skyting. Baltisk raku (obvara) keramikkbrenning vil bli presentert i mitt studioområde. Avhengig av værforholdene vil keramikkbrenningen finne sted utenfor studioet mitt sammen med “My Mobile Studio Gallery”. Du kan komme når som helst mellom kl. 12–17 for å oppleve forskjellige stadier av arbeidsprosessen.

Fargefoto av baksiden av Hausmania kulturhus med en vegg fylt med graffiti. Sett gjennom grønne tregrener.
Hausmania kulturhus, foto: Hausmania SA

Hausmania SA
Utvalgte Verk

Utstilling
Flerbrukshallen, Hausmannsgate 34
Søndag 28. april, 12–18

Hausmania ble opprettet i 2000 og tilbyr arbeidsrom, atelierer, konsertlokaler, scener og utstillingsrom for en myriade av ulike kunst- og kulturformer. Hausmania har en målsetning om å bidra til Oslos kulturliv gjennom å øke mangfoldet av kulturelle aktiviteter og uttrykk, og å bidra til utradisjonelt samarbeid på tvers av kunstartene. Utstillingen viser utvalgte verk fra kunstnere som holder til på huset og er gode representanter for kunstnerskapene som bidrar til vår målsetting.

Medvirkende:
Victorious Art, Maylinn Mollan, Gunnar Gram Franck, Linda Bårdsen, Frode Jacobsen, Lars Sandås, Tommy Stensrud, Mons Lie, Espen Sørli

Arrangementene i dette programmet er det kunstnerne selv som står for. Ta derfor kontakt med hver enkelt arrangør for mer informasjon om disse arrangementene.