27.—28. april

Informasjon for besøkende

Hvordan gjennomføres et atelierbesøk? Kan du ta på kunsten? Må du snakke med kunstneren? Og er det greit å ta bilder? Vi har samlet noen vanlige spørsmål og svar om hva du kan forvente av et atelierbesøk, og hva kunstneren forventer av deg.

“Jeg kan gi publikum følgende råd: Vær dere selv og spør om hva som helst, eller la være om det føles riktigere,” sier Margrete Reykdal.

En hånd med rød neglelakk tar på en blå, rund skulptur laget av Kachun Lay.
I atelierer til Kachun Lay, kan du ta på skulpturene hans (hvis du spør først). Foto: Jan Khür, 2023.

Hva er et atelier?

Atelieret er kunstnerens arbeidsrom, og kan være et verksted, kontor eller annet sted kunstneren jobber. Her kan du få innsikt i kunstnerens prosesser og eksperimenter, og se skisser, materialer, utprøvinger og verktøy.

Er det en kunstutstilling på atelieret?

Nei, det er arbeidsrommet til kunstneren. Vil du se utstillinger, sjekk vårt satellittprogram.

Hvilke atelier er tilgjengelig med rullestol eller har trappefri adgang?

Vi har laget en oversikt over tilgjengeligheten ved de ulike atelierbyggene. Har du spørsmål angående tilgjengelighet, ta kontakt med oss på info@osloopen.no.

Er kunstneren til stede på atelieret?

Kunstnerne skal være til stede i hele åpningstiden fra 12–17. Hvis det ikke er noen på et åpent atelier når du kommer inn, så er kunstneren kanskje bare ute for å hilse på en kollega eller hente en kopp kaffe og kommer snart tilbake.

Hvordan gjennomføres et atelierbesøk?

Siden kunstnerne selv er til stede når du kommer, må du gjerne hilse når du går inn. Hvis du ikke lurer på noe, trenger du ikke å si noe mer. Det er fint å bare se seg rundt.

“Jeg setter pris på at man sier hei når man går inn, og eventuelt kort introduserer seg selv,” sier Anna Sofie Mathiasen.

Hvis du går inn i et atelier og liker det du ser, må du gjerne bli værende. Er du ikke interessert, så kan du fint gå ut. Vis likevel respekt ovenfor kunstneren som står der, ved å anerkjenne vedkommende.

«Noen ganger kommer besøkende på atelieret som ikke er interessert i kunsten min i det hele tatt, og det er selvfølgelig helt greit. Da tar du en høflig runde, før du forlater rommet og sier “takk for meg”, og så skilles vi som venner», sier Camilla Edström.

Du kan møte andre som besøker atelieret samtidig som deg. Alle, både kunstnere, publikum og frivillige, skal bli behandlet med samme respekt.

Oslo Open har nulltoleranse for alle former av diskriminering, som transfobi, rasisme, kjønnsdiskriminering, ableisme og homofobi. Takk for at du bidrar ved å vise respekt for de rundt deg på vårt arrangement. Hvis du ser eller opplever noe som bryter mot disse retningslinjene, så si fra til daglig leder på frida.rusnak@osloopen.no.

Hvilke spørsmål kan jeg stille?

Det er ikke sant at det ikke finnes dumme spørsmål, men de er ofte ikke til å unngå. Dersom du lurer på noe om kunstnerskapet eller noe du ser under besøket, spør gjerne kunstneren.

«Publikum må absolutt ikke snakke med kunstneren, men om de tør å gjøre det, kan det bli et veldig mye mer givende besøk enn om de kun ser i stillhet», sier Johan Urban Bergquist, om å ta i mot besøkende under Oslo Open.

Kan jeg ta på kunsten?

Regelen om å “se, men ikke røre”, gjelder for de fleste kunstutstillinger og atelierbesøk. Det er fordi det kan være vanskelig å vite hva som tåler å bli tatt på. Spør derfor kunstneren før du eventuelt tar på tingene som ligger i atelieret.

Er det greit å ta bilder?

Spør alltid kunstneren, dersom du ønsker å ta bilder inne på atelieret. Be også om samtykke dersom du tar bilder av andre mennesker.

Om du deler bilder fra atelieret eller av kunstverk, så er det fint å oppgi navnet på kunstneren.

Kan jeg kjøpe kunst på atelieret?

Ikke alle kunstnere selger kunstverk under Oslo Open, men noen selger både kunst og kunstnerbøker. Til rett pris er det mye som kan være til salgs, og kjøper du noe i atelieret går all inntekt til kunstneren. Spør derfor om du er interessert i å kjøpe noe.

Kan jeg ta med barn?

Ja! Barn og voksne i alle aldre er velkomne på Oslo Open.

Hvordan bestemmer jeg hvem jeg skal besøke?

Vi har flere verktøy du kan bruke for å planlegge hvor og hvem du skal besøke under Oslo Open. Du kan se alle kunstnerne i kartet og kunstnerlisten og legge opp din egen rute. Nytt i år er at du kan lage lister over dine favorittkunstnere, som du kan dele med andre.

Vi har også laget anbefalte løyper som du kan gå på egen hånd, og gratis gruppeturer ledet av våre erfarne guider.

Hvordan finner jeg atelierene?

I kartet kan du se at mange kunstnere holder til på samme sted, fordi flere bygg huser mange atelier. Det er ikke nødvendigvis alle kunstnerne med atelier i bygget som deltar i Oslo Open. I hvert bygg kan du se hvilke dører som er åpne, og hvilke som er lukket.

Ved noen atelierbygg har vi frivillige som kan hjelpe deg. Våre frivillige har på seg en gul Oslo Open-button.

Flere spørsmål?

Er det noe du ikke fikk svar på her? Send oss en epost på info@osloopen.no.