27.—28. april

Janne Talstad får årets hederspris

Oslo Opens hederspris går til en kunstner som har bidratt til å forme programmet til Oslo Open fra starten av. Janne Talstad har blant annet organisert en rekke gruppeutstillinger i atelierfelleskapene hun selv har vært del av – i Pilestredet, Villa Romsås og Olav Ryes plass.

24 april 2020
Janne Talstad. Foto: Kristian Skylstad
Janne Talstad er vinneren av årets hederspris. Foto: Kristian Skylstad

JURYENS BEGRUNNELSE 2020

Årets hederspris går til en kunstner som har bidratt til å forme programmet til Oslo Open fra starten av. Janne Talstad har blant annet organisert en rekke gruppeutstillinger i atelierfelleskapene hun selv har vært del av – i Pilestredet, Villa Romsås og Olav Ryes plass. Siden 2015 har hun kuratert og drevet filmprogrammet Open Video under Oslo Open. I år skulle filmprogrammet bli vist for sjette gang på visningsstedet NoPlace og Teknisk Museum. Det omfattende filmprogrammet har bestått av verk av opptil 60 kunstnere av gangen, og har samlet kunstnere fra forskjellige miljøer og generasjoner gjennom Talstads store nettverk. Med en uovertruffen stå-på-kraft og gjennomføringsevne har Talstad skapt en plattform for videokunstnere som over tid har blitt til en institusjon i seg selv.

Ordfører Marianne Borgen deler ut årets hederspris:

I samtale med Oslo Open sier hun at hennes drivkraft er felleskapet og nettopp det å gi noe tilbake til byen. Det er derfor en glede for styret å tildele Oslo Opens hederspris til Janne Talstad og samtidig takke for alle de dugnadstimene hun har gitt Oslo Open og byens innbyggere gjennom 20 år.

Styret gratulerer!


Styreleder Trond Hugo Haugen i telefonsamtale med Janne Talstad:

Trond Hugo Haugen: Hei er det Janne, du har fått Oslo Opens hederspris 2020, gratulerer!

Janne Talstad: Oj, hei, jeg trodde det var Skatt Øst som ringte, skjult nummer – så jeg tok ikke telefonen. Så begynte folk å gratulere meg, og jeg svarte takk – men det er jo bare en nominasjon. Så fikk jeg sms fra Oslo Open – og det er veldig veldig hyggelig å få en hederspris, det er jo en ære, ikke bare for meg men for alle kunstnerne i filmprogrammet OpenVideo og ikke minst kollegaer på atelierfellesskapet Villa Romsås, Olav Ryes Plass og tidligere Pilestredet.

THH: Er det noe du vil siteres på?

JT: Ja, jeg vil gjerne takke alle de kunstnerne som har deltatt i Open Video, 108 til nå, så skulle det være 47 stykker med i Open Video XII, både nye og kunstnere som har deltatt før. Nå håper jeg at jeg får vist filmprogrammet i høst – eller som del av Oslo Open i 2021. For meg er det en fantastisk fin drahjelp å delta i satelittprogrammet under Oslo Open. Jeg snakker om det i intervjuet, ikke sant, hvorfor det er så viktig å delta på Oslo Open og åpne sine atelier?

THH: Ja, det gjør du og det kan leses HER. Men da ses vi iallfall neste år!

JT: Ja!