27.—28. april

Hør Oslo Open-kunstnere i podkasten Frilanslivet

I podkasten Frilanslivet får du innblikk i livene til mennesker som jobber for seg selv i medie-, kunst- og kulturbransjen i Norge. I episoden gjort i samarbeid med Oslo Open, kan du bli bedre kjent med ateliersituasjonen i Oslo og kunstnere som åpner atelierene sine.

18 april 2024
Atelierkrisen i oslo e 175 ekspertepisode frilanslivet high

Atelierkrisen i Oslo med Sebastian Makonnen Kjølaas

I Episode 175: Atelierkrisen i Oslo – ekspertepisode, publisert torsdag 18. april snakker Sebastian Makonnen Kjølaas om atelierstiuasjonen i Oslo, og hvorfor det er en krise vi står i. Nylig mistet over hundre kunstnere sine atelierer, som tilsier at Oslo kommune har kuttet 40% av sitt ateliertilbud til kunstnere. Som kunstner er det både vanskelig og dyrt å finne et atelier. Men for å skape kunst, må man ha et sted å jobbe. Så hva skjer når antall kunstnere i Oslo øker, men tilbudet om tilgjengelige arbeidssteder minsker? Hva skjer når det er langt flere kunstnere enn atelierer? Hvilke konsekvenser har det for kunstnere, for kunsten som skapes og for Oslo som by? Frilanslivets Hanna von Bergen er intervjuer i episoden.

Kjølaas er kunstner og styreleder Billedkunstnerne i Oslo. Han har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo og arbeidene hans er blant annet blitt vist ved Nasjonalmuseet, Henie Onstad Kunstsenter, Kunsthall Oslo, The Bauhaus Museum og Fondazione Prada. Han har vært med på å starte de kunstnerdrevne visningsstedene SALT og GAGO og vært prorektor og teoriansvarlig ved kunstskolen Prosjektskolen. Kjølaas samarbeider med Siri Hjorth gjennom kunstnerduoen Hjorth & Kjølaas.

Picture of artist Anja Carr, sitting on the floor between two of her own sculptures. The sculptures take shape and color after My Little Pony. One in blue and one in peach colour. The text says "Artist Anja Carr, about cultivating her own universe".
I Frilanslivets epsiode 174 intervjues kunstner Anja Carr om hvordan hun dyrker sitt eget univers. Podkasten kan høres på Spotify.

– Å lage kunst er litt som å leke, sier kunstner Anja Carr (39).

I Episode 174: Kunstner Anja Carr om å dyrke sitt eget univers publisert 11. april 2024, kan du høre Skreiberg i intervju med kunstneren Anja Carr. Der forteller Carr hvordan hun rendyrker sitt fargesterke lekne univers, fjerner distraksjoner, hvor viktig det er å ha et atelier og om arbeidsprosessene som ligger bak verkene.

Besøk Anja på “Husly for hjemløse kunstnere” i Rådhusgata 19. Anja Carr er en av mange kunstnere som står uten atelier akkurat nå, men under Oslo Open kan du besøke det midlertidige atelieret hennes søndag 28. april kl 12–17.

Verkene til Carr kjennetegnes av sterke farger og flere av dem ser ut som overdimensjonerte leketøy. Hun har eksempelvis laget to My Little Pony-skulpturer i lysegult og lyseblått på størrelse med virkelige ponnier, og et lykketroll (som hun har kalt Lykketoll) med langt knæsjrosa hår som er på høyde med et voksent menneske og er iført en voksenbleie.

Carr arbeider innen flere sjangre, som skulptur, performance, kostyme, installasjon, fotografi og video. Hun har en aktiv karriere, hvor hun har vært med i flere enn 60 gruppeutstillinger og mer enn 30 separatutstillinger i inn- og utland – som i Amsterdam, London, Berlin og Los Angeles. I tillegg har hun drevet det rosa visningsrommet PINK CUBE. Carr bor i Oslo, er fra Bergen, er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen, fra Berlin og fra Kunsthøyskolen i Oslo hvor hun har en master i kunst.

Hanna von Bergen og Christina Skreiberg
Hanna von Bergen og Christina Skreiberg står bak podkasten Frilanslivet. Foto: Sara Angelica Spilling.

Frilanslivet lages av journalist og fotograf Christina Skreiberg og kulturentreprenør Hanna von Bergen. Podkasten har som mål å være en ressurs for alle som driver for seg selv og gir både støtte, kunnskap og underholdning. Christina og Hanna intervjuer eksperter om alt fra forhandling, målsetting, pensjon og regnskapsføring, og de intervjuer andre frilansere som inspirerer dem, samt samtaler med hverandre om egne erfaringer og opplevelser. De har begge vært frilansere i mange år og ønsker gjennom podkasten å inspirere andre som driver for seg selv. I podkasten utforsker de hva det innebærer å “gå for drømmen”. De dybdeintervjuer frilansere om deres virke og skapende prosess, intervjuer eksperter om alt fra forhandling og prising til grensesetting, samt samtaler med hverandre om egne erfaringer og opplevelser.

Oslo Open har samarbeidet med Frilanslivet om to episoder der de snakker med kunstnere om arbeidslivet på atelieret, i forbindelse med at Oslos kunstnere åpner sine atelier helgen 27.–28. april.