Videoportretter av kunstnere
Hva er et godt atelier og hva betyr det for arbeidet kunstneren skaper? Og hva er drivkraften bak de valgene som blir gjort?
Vi møter elleve kunstnere i deres arbeidsrom: atelieret!
Som en del av Oslo Opens pandemivennlige program våren 2021 produserte vi serien “Atelierbesøk med Oslo Open”, elleve kunstnerportretter i videoformat.
Linda Bournane Engelberth (f. 1977, Oslo) er en norsk-algerisk kunstner basert i Oslo. Hør henne fortelle om blant annet “Outside the Binary”, et research-tungt prosjekt som handler om mennesker med ikke-binær kjønnsidentitet. Det betyr at menneskene ikke definerer seg som det binære mann og kvinne, eller at de ikke kjenner på kjønn i det hele tatt. Linda har arbeidet og møtt mennesker i flere land i hele verden, inkludert steder hvor det er ulovlig å være queer.
Bournane Engelberth har stilt ut ved bl.a. Haus der Photographie, Deichtorhallen i Hamburg, DUMBO Art Festival, New York, NoPlace, Oslo, Henie Onstad Kunstsenter, Bærum og Fotogalerie Wien. Hun var med i den første utgaven av The Norwegian Journal of Photography i 2013. Hun er innkjøpt av Preus Museum i Horten og representert av VII Photo Agency, New York. Kommende utstillinger inkluderer soloutstillinger på Spriten Kunsthall i Skien og Box 24 i Algerie i 2022.
Trykk på CC knappen for undertekster
Nikhil Vettukattil (f. 1990, Bengaluru, India) er en kunstner og skribent med base i Oslo. Hans praksis tar utgangspunkt i representasjon og bildefremstillingsprosesser i omformingen av levd erfaring. Ved å bruke et bredt spekter av medier som lyd, installasjon, performance, tekst, skulptur og video, utforsker hans arbeid ofte måter kunst og film fremstiller hverdagsliv og historiske hendelser.
Vettukattil har deltatt på utstillinger på visningssteder som Louise Dany, Oslo (2020), EKA gallery, Tallinn (2020), Kunstraum Kesselhaus, Bamberg (2020), og Le Bourgeois, London (2019) for å nevne noen. I 2021 har han separatutstilling ved K4 galleri i Oslo. I perioden 2020-2021 er han assosiert kunstner ved Black Box Teater og er del av kunstkollektivene Carrie og Tenthaus. Som skribent har han produsert tekster for Kunst Pluss, Fotogalleriet, AQNB og en rekke utstillinger.
Trykk på CC knappen for undertekster
De seneste par år har Sisse Lee interessert seg for hva tingene vi omgir oss ved betyr for oss. For eksempel hvordan betydningen til en krukkes endres, alt ettersom om vi kaller den en beholder, et artefakt, et fetisj-objekt – eller om vi setter blomster i den. Trykk play og bli bedre kjent med keramikeren som også er i overkant interessert i arkeologi.
Sisse Lee (f. 1987 Danmark) har en BA i Keramisk design fra det Det Kongelige Akademi, Bornholm, Danmark (2016) og en MFA fra Kunsthøgskolen i Oslo i Medium- og materialbasert kunst (2018). Siden sine studier har hun udstillet i en række sammenhænge både ind- og udlands, bl.a. Collect Art Fair, London (2021), RAM Galleri, Oslo (2020), Kunsthall Grenland, Porsgrunn (2020), Talente, München (2019), CHART Art Fair, København (2019) og Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling, Fredrikstad (2018).
Trykk på CC knappen for undertekster
Drivkraften i Stensland sine arbeider er undersøkelser og omformuleringer av kjønn, makt og rangordning. Arbeidene innbefatter elementer fra tekst, tegning, musikk og skulptur, ofte presentert gjennom performance, video og installasjon.
Karianne Stensland (f. 1969) bor og jobber i Oslo. Hun har master i billedkunst fra Kunstakademiet i Trondheim, og teaterstudier ved Det Statlige Teaterakademiet i St. Petersburg. Hun var med i den skandinaviske kunstgruppen High Heel Sisters, og en av initiativtakerne til Marienborg prosjektrom og atelierfellesskap i Trondheim. De siste årene har hun hatt soloutstillinger ved Kunstbanken, Hedmark (2020), RAM galleri, Oslo (2017) og Heimdal Kunstforening (2017). I 2022 deltar Stensland på Nasjonalmuseets åpningsutstilling
Trykk på CC knappen for undertekster
Se billedkunstner og støymusiker Christian Blandhoel fortelle om sin dag på atelieret, der blant annet en japansk kamp-rifle kan bli til en gitar. Blandhoel er blant annet aktuell med deltakelse i den store gruppeutstillingen «Jeg kaller det kunst» som markerer åpningen av den nye Nasjonalmuseet.
Christian Blandhoel (f. 1976) er en kunstner og musiker basert i Oslo. Han har en MFA fra Kunsthøgskolen i Oslo (2006). Blandhoel har hatt soloutstillinger blant annet ved Skånes Konstförening, Malmø (2008) og Unge Kunstneres Samfund, Oslo (2007). Han har en omfattende virksomhet som performancekunstner og har nylig hatt performance ved Interkulturell Museum, Oslo (2019), Akershus Kunstsenter (2018) og Hvitsten Salong (2018). Han er også støymusiker og har spilt konserter på Kafé Hærverk (2019), Deichmanske Bibliotek (2019) og Black Box Teater, Oslo (2018) for å nevne noen. I tillegg arrangerer han støykonserter og eventer under navnet Polyføkt.
Trykk på CC knappen for undertekster
Morten Jensen Vågen (f. 1987 Haugesund) bor og arbeider i Oslo. Vågen har bachelor og masterutdanning fra Kunstakademiet i Oslo (KHiO), og har hatt separatutstillinger som Fit in Bug out på BOA, Oslo (2019), How to Make it på Studio 17, Stavanger (2018) og Loopholes på Haugesund Kunstforening (2016). Han har også deltatt på gruppeutstillinger blant annet ved Nasjonalgalleriet i Praha, Høstutstillingen, Studio 17, Hulias, Stavanger Kunstmuseum og Deichman biblioteket i Bjørvika.
Trykk på CC knappen for undertekster
Hanne Friis (f. 1972) er utdannet innen maleri og skulptur ved Kunstakademiet i Trondheim (1992-96), men har siden studietiden utviklet seg i en stadig mer tekstil- og håndverksbasert retning. Friis både viderefører og utfordrer den tekstile tradisjonen gjennom sine taktile, håndverksbaserte, skulpturelle og romlige verk.
Nyere utstillinger i Europa inkluderer «Nice to finally meet you» i Seinäjoki Kunsthalle i Finland (2020), «Phases», separatutstilling i Maria Wettergren Gallery, Paris (2019), «Tissage Tressage», Foundation Villa Datris, Frankrike (2018), og «Disclosing the Uncanny», KH Gallery, London (2017). Friis står bak en serie større private og offentlige utsmykninger og er representert i flere samlinger. Hun er innkjøpt av blant andre KODE, Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Nordnorsk Kunstmuseum, Sørlandets Kunstmuseum, Haugar Kunstmuseum og Stortinget.
Trykk på CC knappen for undertekster
Tore Magne Gundersen (f. 1957 i Froland) er oppvokst i Kristiansand og bor og arbeider i Oslo. Akkurat nå har han det store atelieret på toppen av Oslo Rådhus og er for tiden aktuell med en stor separatutstilling i Bomuldsfabrikken Kunsthall i Arendal.
Gundersen arbeider med tegning, maleri, animasjon, skulptur og grafikk. De siste årene har han arbeidet mye med tekstil i form av strikking og applikasjon, ofte i monumentale formater. Gundersen er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Statens Kunstakademi i Oslo og ved Mimar Sinan Universitetet i Istanbul. Hans arbeider er blant annet innkjøpt av Nasjonalmuseet, Sørlandets Kunstmuseum, Kunst på Arbeidsplassen og Norsk Kulturråd.
Trykk på CC knappen for undertekster
Kaare Ruud (f. 1993) bor og arbeider i Oslo. Han fikk sin mastergrad ved Kunsthøgskolen i Oslo i fjor. Ruud’s kunstneriske praksis dreier seg ofte om personlige møter med miljø og objekter. Han er opptatt av tingenes konkrete historie og funksjon. Samtidig behandler han objektene som levende, men ofte dehumaniserte vesener. På denne måten kan de gjøres ustabile og balansere mellom sin opprinnelige funksjon og noe fremmed.
Ruud har hatt separatutstillinger på blant annet Norsk Billedhoggerforening (2020), Løvens Hule, Oslo (2019) og Galleri Fisk, Bergen (2017). Han har vært inkludert i gruppeutstillinger på blant annet After School Special på Landmark, Bergen Kunsthall (2017), Høstutstillingen på Kunstnernes Hus, Oslo (2017) og Vestlandsutstillingen (2020). I mai 2021 åpner Ruud en ny separatutstilling på Norsk Billedhoggerforening.
Trykk på CC knappen for undertekster
Karen Klim (f. 1951, København) bor og arbeider i Oslo og har siden 1978 arbeidet med varmt glass fra sitt atelier på Frysja. Vann, is og den fastfrosne natur er elementer som ofte inspirerer henne. Glass er et spontant, mykt og føyelig materiale når det er varmt. For Karen er det viktig og beholde noen av de samme kvalitetene i det ferdige verket. Etter nedkjøling, bruker hun i noen tilfeller sandblåsing og sliping
Karen Klim er utdannet ved Kunsthåndværkerskolen i København og Glasskolan i Orrefors, Sverige. I 1978 etablerte hun egen glasshytte på Frysja i Oslo hvor hun fremdeles arbeider. Hun har hatt separatutstillinger ved visningssteder som Kunstnerforbundet (2020), Søgne gamle prestegård (2017), Galleri Blås & Knåda, Stockholm (2016), Kunstbanken, Hedmark Kunstsenter (2015) og Galleri Svalbard, Longyearbyen Svalbard (2014). Hun har i tillegg deltatt på en rekke gruppeutstillinger i inn og utland, blant annet ved Peder Balke-senteret, Kapp (2018), Soli Brug Galleri, Greåker (2014), Kunstindustrimuseet, Oslo (2012), Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden (2008), Ålesund Kunstforening (2007) og Sandefjord Kunstforening (2005). Arbeidene hennes har blitt vist på internasjonale messer som Collect i London og SOFA i Chicago. Arbeidene hennes befinner seg i en rekke samlinger, som blant andre Victoria and Albert Museum i London, Kunstindustrimuseet i København, Bornholms Museum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, KODE, Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design, Nordnorsk Kunstmuseum og Sørlandets Kunstmuseum.
Trykk på CC knappen for undertekster
Damla Kilickiran (f. 1991, Stockholm) er nyutdannet fra Kunstakademiet i Oslo og har tidligere studert ved Kunstakademiet i Tromsø, Södertörns Högskola og College of Printmaking i Stockholm. Nylige utstillinger inkluderer deltakelse på Lofoten International Art Festival (2019); gruppepresentasjonen Steinalderdrømmer på Nordnorsk kunstnersenter, Svolvær (2018); THE SUN SETS AT 17:43 at Akademirommet, Oslo (2019); The Suiters, Momentum på F15, Moss; og soloutstillingene On Sense and Glyphs ved Destiny’s Atelier i Oslo (2020) og Purpur Glimpse ved Small Projects, Tromsø (2017). Hun er straks aktuell med soloutstilling på UKS i Oslo
Trykk på CC knappen for undertekster
Trykk play for å møte elleve billedkunstnere og kunsthåndverkere, fra de veletablerte til de nyutdannede!
- Damla Kilickiran
- Karen Klim
- Kaare Ruud
- Morten Jensen Vågen
- Tore Magne Gundersen
- Karianne Stensland
- Nikhil Vettukattil
- Hanne Friis
- Linda Bournane Engelberth
- Sisse Lee
- Christian Blandhoel
Til informasjon: Sille Storihle var også en av våre utvalgte kunstnere men grunnet sykdom er denne filmen dessverre kansellert.
Produksjon: Oslo Open
Intervju: Johanne Nordby Wernø/St.Hans
Kamera og lyd: Aleksander Johan Andreassen
Klipp: Helene Eggen/Oslo Art Weekend
Grafisk design: Parabol Studio
Engelske undertekster: Jeffrey Lee McLean
Støttet av Utenriksdepartementet, Kulturrådet og Oslo kommune