27.—28. april

Programmet for 2022 er klart

395 kunstnere ønsker deg velkommen inn i atelierene under Oslo Open 23. og 24. april 2022. Bruk kartet og listen over kunstnere for å finne ut hvem du vil besøke, og se programmet i menyen til høyre. Guidede turer og arrangementer oppdateres fortløpende.

22 februar 2022
Oslo Open 2022, design av Parabol.
Ragnhild Brochmann og Marthe Elise Stramrud besøker atelier.
Drømmeduoen Ragnhild Brochmann og Marthe Elise Stramrud drar på atelierbesøk sammen i 2022. Foto: Jan Khür

En helg i året åpner Oslos profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere dørene til sine arbeidsrom. Du kan bruke kartet og listen over kunstnere i menyen til høyre for å velge hvem du vil besøke, eller følge organiserte turer med våre guider. Oslo Open er gratis og åpent for alle, og atelierene er åpne fra kl. 12-18 i 2022.

Lørdag øst og søndag vest

Fordi det er så mange kunstnere som deltar, deler vi byen i to. Kunstnere som holder til øst for Akerselva har åpent lørdag, mens kunstnerne vest for elva åpner søndag. På denne måten kan kunstnere som deltar også besøke hverandre. I kartet og kunstnerlisten er det markert hvilke kunstnere som har åpent på hvilken dag.

Alexander Kiellands plass på en solfylt dag.
Besøk kafeen i Ila Pensjonat på Alexander Kiellands plass. Den ligger i 1. etasje helt til høyre på bildet.

Pop-up-kafé på Ila Pensjonat

I år kan du komme innom Oslo Opens nye pop-up-kafé på Alexander Kiellands plass, hvor vi serverer nybrygget kaffe fra vår kaffepartner Tim Wendelboe. Start turen din her eller kom innom for en pause på ferden mellom byens atelierer. I loungen kan du bla gjennom våre kunstnerbøker, og få tips til kunstnere å besøke i området.

Vi byr også på et videoprogram med 7 kunstnere og kunstnergrupper som tar tak i klima- og miljøkrisen. Programmet er satt sammen av Galleri Høg Standard og Thomas Østbye, filmskaperen bak Enhver har rett til (2021) om «århundrets rettssak» – klimasøksmålet mot den norske stat.

Ila Pensjonat i Waldemar Thranes gate 70 huser 68 atelierer over 5 etasjer, i tillegg til tradisjonsrike restaurant Tranen. Bygget fra 1921 har vært blant annet hybelhus for enslige kvinner, asylmottak og hospits før kunstnere fikk fylle huset med nytt liv.

Kafeen er åpen 19.–24. april 2022, kl. 11–17.

Digitale besøk

I 2021 foregikk Oslo Open kun digitalt på grunn av pandemien, med kunstnerbesøk på Instagram og portrettintervjuer på vår nettside. I år gleder vi oss til å åpne dørene igjen, men vil likevel tilby noen digitale besøk, sånn at flere kan få med seg enda mer fra programmet vårt. Estetikeren i Morgenbladet, Ragnhild Brochmann, kunstner Marthe Elise Stramrud, kunstformidler Marie Saxeide og våre venner i Atelier.as vil nok en gang invitere de som følger oss på Instagram til å bli med på live-strømmede kunstnerbesøk.

Guidede turer

Vi setter sammen turer der du kan besøke ulike kunstnere med våre erfarne guider som veivisere. Turene tar mellom 1,5 og 2,5 time, og foregår i mange ulike deler av byen. Eget program for guidede turer kommer snart.

Åpningsfest og prisutdeling

Fredag 22. april kl 20 inviterer vi til Oslo Opens åpningsfest på Kunstnernes Hus. Vi deler ut Oslo Opens hederspris for 2022, og gleder oss til å samles til god stemning og bra musikk i kunstnernes storstue. Velkommen!

Oslo Opens hederspris har som formål å hedre en som har gjort en helt spesiell innsats for kunstnernes arbeidssituasjon – for atelier, produksjon eller arbeidsvilkår. Prisvinneren kan være en person, en gruppe eller en organisasjon. Prisen deles ut av Oslo Opens styre.