27.—28. april

Oslo Open-spesial i podkasten Frilanslivet

Frilanslivet er en podkast om hvordan det er å jobbe for seg selv i medie-, kunst- og kulturbransjen i Norge. Den lages av journalist og fotograf Christina Skreiberg og kulturentreprenør Hanna von Bergen, som har intervjuet to av kunstnerne som deltar på Oslo Open.

16 april 2022
Hanna von Bergen og Christina Skreiberg
Hanna von Bergen og Christina Skreiberg står bak podkasten Frilanslivet. Foto: Sara Angelica Spilling.

Målet med Frilanslivet er å bidra til at det blir flere ressurssterke frilansere. Kunstnere er noen av dem som ofte jobber frilans, og i likhet med Oslo Open gir podkasten et innblikk i arbeidssituasjonen for kunstnerne de snakker med. Derfor er vi glade for å ha fått til dette samarbeidet, som gjør at Oslo Open endelig kommer i podkast!

I episode 138, publisert 7. april 2022, kan du høre intervju med Aurora Passero. Auroras arbeider i vevd og farget nylon kan oppleves som monumentale installasjoner i sjiktet mellom skulptur og maleri. Hun jobber med både tekstil, installasjon og skulptur, og tar ofte utgangspunkt i populærkultur og undergrunnskultur, håndverkstradisjoner og kunsthistorie.

I episode 139, publisert 14. april 2022, møter du Ole Martin Lund Bø. Ole Martin lager malerier med et materialbevisst og minimalistisk uttrykk, og har hatt en rekke utstillinger både nasjonalt og internasjonalt.

Begge episodene er gjort i samarbeid med Oslo Open. Intervjuer av Christina Skreiberg.

Aurora Passero i atelieret, med tekstiler i blått, lilla og gult spredt ut over gulvet.
Aurora Passero i atelieret. Foto: Elen Sonja Klouman

Billedkunstner Aurora Passero om å stole på egen vei

- Å gi litt faen tenker jeg er essensielt for å bli en god kunstner, sier billedkunstner Aurora Passero. Hun lager vevde verker i nylon, i forskjellige størrelser, mange av dem flere meter lange, som hun håndfarger etter at de er vevet. ⁠

Helt siden hun gikk ut fra Kunsthøgskolen i Oslo for ti år siden har hun hatt en rekke utstillinger, og hennes verker er kjøpt inn av Nasjonalmuseet og KODE i tillegg til flere andre anerkjente kunstsamlinger. Hun er representert av Galleri Haaken, har stilt ut ved Vigelandsmuseet og Kunstnernes Hus, og skapt verker til flere offentlige rom, blant annet til Stortinget i Oslo og Den Norske Ambassade i Roma. For noen år siden mottok hun Statens Kunstnerstipend for hele 10 år. ⁠Hvordan har hun kommer dit hun er i dag? Hvordan forholder hun seg til prestasjonspress? Og hvordan har har morsrollen påvirket kunstnerskapet hennes? ⁠

Aurora er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Glasgow School of Art, og hun er mamma til to jenter på 3 år og 5 år, som hun har sammen med kunstner Robin Danielsson.⁠

Billedkunstner Ole Martin Lund Bø om å gjøre nye ting

- Jeg tenker at det eneste riktige å gjøre er å gå for det man brenner mest for, sier billedkunstner Ole Martin Lund Bø (48). De siste årene har hans kunstpraksis hatt et tydelige skifte i både form og metode. Før jobbet han konseptbasert med skulpturelle installasjoner og fotografi, mens han de siste årene har brukt tiden sin på å male abstrakte malerier.

Ole Martin har hatt en aktiv kunstnerkarriere helt siden han gikk ut fra Kunstakademiet i Bergen for 20 år siden. Han har en rekke utstillinger bak seg, blant annet på Astrup Fearnley museet, Bergen Kunsthall, Fotogalleriet, Kunstnerforbundet og Melk. Verkene hans er kjøpt inn av blant annet Stavanger kunstmuseum, Kode, og Kulturrådet.

Christina snakker med ham om å konstant tenke på kunst, om den skapende prosessen som de kommer frem til at minner om en trapp, om motgang og grubling og om å si ja til ting man ikke kan.

Frilanslivet er for alle som driver for seg selv

Frilanslivet ønsker å være en ressurs for alle som driver for seg selv og gir både støtte, kunnskap og underholdning. Christina og Hanna intervjuer eksperter om alt fra forhandling, målsetting, pensjon og regnskapsføring, og de intervjuer andre frilansere som inspirerer dem, samt samtaler med hverandre om egne erfaringer og opplevelser. De har begge vært frilansere i mange år og ønsker gjennom podkasten å inspirere andre som driver for seg selv. I podkasten utforsker de hva det innebærer å “gå for drømmen”. De dybdeintervjuer frilansere om deres virke og skapende prosess, intervjuer eksperter om alt fra forhandling og prising til grensesetting, samt samtaler med hverandre om egne erfaringer og opplevelser.

Finn dem på Spotify eller der du hører på podkast.

Episodecover Frilanslivet episode 139. Billedkunstner Ole Martin Lund Bø om å gjøre nye ting.
Hør episoden med billedkunstner Ole Martin Lund Bø. Foto: Privat