Ny rapport: Atelierer i Oslo tilfredsstilte ikke krav til universell utforming
Atelierene i Oslo er i liten grad tilrettelagt for kunstnere og besøkende, viser en ny undersøkelse. Frida Rusnak, daglig leder i Oslo Open, mener dette kan være ulovlig.

Bratte rullestolramper, dårlige HC-toalett og lite tilgjengelige innganger er noen av funnene i en ny kartlegging av atelierer i Oslo fra forskningsstiftelsen Fafo, på oppdrag av Oslo Open. I et av atelierene var det ikke engang en røykvarsler eller nødskilting.
– Alle burde ha mulighet til å jobbe som kunstner, med atelierer som er tilgjengelige for dem. Men sånn er det ikke i dag, sier Frida Rusnak, daglig leder i Oslo Open.
Tilgjengelighetstiltak kan være vanskelig å gjennomføre, spesielt i gamle bygg. Det kommer også fram i rapporten at noen kunstnere er redde for å si ifra om manglende brannsikkerhet eller dårlige nødutganger i frykt for økte leiepriser eller oppsigelse.
Gjelder ikke bare kunstnere
Kartleggingen er gjort gjennom spørreundersøkelse til kunstnere i Oslo, kvalitative intervjuer og befaringer ved 10 atelierbygg. Målet har vært å utvikle en nyansert forståelse av kunstnernes arbeidsforhold og beskrive hvordan tilgjengelighet og universell utforming fungerer i praksis.
I flere år har hundrevis av kunstnere vært med på å åpne dørene til atelierene sine under Oslo Open-kunstfestivalen. Den gir ca. 15 000 besøkende mulighet til å oppleve hvordan kunsten blir laget, men besøkende med funksjonsnedsettelser har møtt utfordringer i flere atelierer som ikke er tilrettelagt.
Kunstnere i rapporten beskriver at besøkende i rullestol hadde begrenset tilgang til atelierene. Ved ett atelier måtte besøkende i rullestol bæres inn og ved et annet ble en rullestolbruker avvist da ingen var tilgjengelig for å hjelpe.
Slik kan vi gjøre kunsten mer tilgjengelig
Rapporten peker på at selv der det finnes enkelte tiltak som heis eller HC-WC, følges det sjelden opp med helhetlig planlegging og det mangler avklarte ansvarsforhold. 45 prosent av kunstnerne i undersøkelsen vet ikke hvem de skal kontakte hvis de har behov for tilrettelegging i atelieret.
Likestillings- og diskrimineringsloven gir rett til rimelig tilrettelegging i arbeidslivet, utdanning og offentlige tjenester.
– At en automatisk døråpner skal bli fikset hvis den ikke virker, eller er at inngangspartiet skal ha en rampe som oppfyller kravene, syns jeg virker rimelig, sier Rusnak.
Oslo Open har åpnet dører til kunsten i 25 år
Oslo Open er en selvstendig kunstnerstyrt og ideell organisasjon etablert i år 2000 av kunstnere og en rekke nasjonale og lokale kunstinstitusjoner.
Hvert år åpner om lag 400 profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere med atelier i Oslo sine arbeidsrom for publikum.
Fordi så mange kunstnere deltar, deler vi byen i to. I år har kunstnerne øst for Akerselva åpent lørdag 26. april, og kunstnerne vest for Akerselva har åpent søndag 27. april.
Atelierene er åpne fra kl. 12–17. Det er også et satellittprogram bestående av utstillinger, konserter, glassblåsing og andre aktiviteter for barn, ungdom og voksne, som kunstnerne arrangerer selv. Dette annonseres på osloopen.no.
– Vi sier at vi har åpent for alle, men er det egentlig sant? Når vi markerer 25-årsjubileum er det en god anledning til å se på hvem vi egentlig er åpne for, og hvilke kunstnere som har mulighet til å delta, og hvordan vi sørge for at flere for tilgang til å skape og oppleve kunst de neste 25 årene. sier daglig leder Frida Rusnak.