26.—27. april

Kpa kjøper kunst på Oslo Open

De neste tre årene skal Kunst på arbeidsplassen (Kpa) kjøpe verk fra kunstnerne som deltar på Oslo Open. Det første kunstinnkjøpet skal stilles ut på Kpas jubileumsutstilling høsten 2025.

28 april 2025
En mann med kort bustete hår viser fram svart/hvitt-fotografier av interiører og landskap til to besøkende.
Kunstner Espen Gleditsch tar i mot besøk under Oslo Open. Gleditsch er allerede representert i Kpas samling. Foto: Jan Khür/Abrakadabra Studio

Nytt samarbeid mellom Kpa og Oslo Open

Kunst på arbeidsplassen leier ut kunst til offentlige og private arbeidsplasser over hele Norge, og forvalter en stor kunstsamling med over 6000 verk som gjenspeiler 100 års kunsthistorie. Kunstverkene leies ut i form av rullerende utstillinger og Kpa fungerer som et slags mobilt museum. På denne måten sørger de for at kunst blir del av arbeidshverdagen til mange, og utstillingene og kunstverkene byttes jevnlig. Dermed blir kunstnerne som er del av denne kunstsamlingen vist på mange ulike steder over hele landet.

Oslo Open og Kpa har inngått en treårig avtale, fra 2025–2027, som går ut på at Kpa skal kjøpe minst ett verk i året av kunstnere som deltar på Oslo Open. Daglig leder i Oslo Open, Frida Rusnak, er fornøyd med at Oslo-kunstnerne vil bli vist på norske arbeidsplasser.

– Vi jobber for å vise kunstneres arbeidsplass og gi innblikk i kunstneriske prosesser. Litt av poenget er at det er annerledes å se kunsten i arbeidsrommet, enn å se den på museum. Jeg tror det er viktig at kunst er del av hverdagen. Ved å vise kunst fra Oslo Opens kunstnere på arbeidsplasser over hele landet, blir sirkelen sluttet, sier Rusnak.

75 år med kunst i arbeidshverdagen

Kpa ble etablert av kunsthistoriker Harry Fett i 1950, og feirer sitt 75-årsjublieum i 2025. I tillegg til å sørge for kunst til norske arbeidsplasser jobber Kpa aktivt med formidling gjennom foredrag, omvisninger og kunstnermøter.

Kpas mål er å være et lavterskel tilbud for alle som ønsker å omgi seg med kunst i sin hverdag, og nå bredt ut, også til mennesker som ikke nødvendigvis selv aktivt oppsøker kunst i galleri og kunstmuseer.

– Vi tror på kunstens betydning i samfunnet vårt, og jobber for å gjøre kunst tilgjengelig og relevant for flest mulig mennesker, sier daglig leder i Kpa, Sophie Greve.

– Samlingen blir sett og delt av utallige mennesker fordelt på tvers av yrker og bransjer, og vi er stolte over å være et bindeledd mellom det profesjonelle kunstfeltet og norske arbeidsplasser.

To kvinner på en solfylte trapp foran en rød trebygning. Sophie står på øverste trinn, og Jasmina sitter foran henne.
Daglig leder Sophie Greve og kunstfaglig rådgiver Jasmina Kemura utenfor Kpas lokaler på Kampen i Oslo.