27.—28. april

Anne-Lise Stenseth vinner Coast Contemporary Kunstpris 2020

Coast Contemporary og Oslo Open deler for tredje gang ut en felles pris til en kunstner som åpner opp atelieret sitt under Oslo Open og dermed gjør et viktig arbeid i kunstens tjeneste.

21 september 2020
Anne lise stenseth2
Anne-Lise Stenseth er årets vinner av Coast Contemporary prisen. Foto: Jan Khür

Oslo Open har gleden av å informere om at Anne-Lise Stenseth er årets vinner av Coast Contemporary prisen. En pris som hvert år deles ut til en kunstner som har hatt åpent atelier under Oslo Open. I år ble Oslo Open dessverre korona-stengt og avlyst, men prisen ble likevel utdelt.

Jury har bestått av kurator og styremedlem i Oslo Open Therese Möllenhoff fra Astrup Fearnley museet og Tanja Sæter, leder for Coast Contemporary og prisen bestod i å vise verk under Coast Contemporary som i år foregikk på Hovedøya i Oslofjorden, inkludert honorar. Det faglige programmet foregikk mellom 15 – 17 september og utstillingen på Hovedøya er mulig å besøke frem til 18 Oktober (torsd-sønd).

Anne-Lise Stenseth viser verket Svevestøv (2015) HD video, 25 minutter.

Anne-Lise Stenseths film Svevestøv baserer seg på historien og myten om den norske forfatteren og kulturoperatøren Dagny Juel Przybyszewska som ble skutt og drept på Grand Hotel Tbilisi i 1901. Opptakene til filmen er gjort i Tbilisi, Georgia der Juel ligger gravlagt og på Kvinnemuseet i Kongsvinger som var hennes barndomshjem. Juel er fortsatt aktuell, på tross av sitt kortvarige liv og forfatterskap. Fremfor alt har interessen for myten om hennes liv, kvinneskikkelsen og de mennene hun kjente, bl.a. Edvard Munch og August Strindberg, vært dominerende. Hun levde i en tid da frihetsbegrepet ble satt på prøve gjennom fremveksten av blant annet nyromantikkens idealer. Med fokus på det eksistensielle og det ubevisste sjeleliv hadde hun en sterk trang til frihet og selvrealisering. Historien i filmen finner sted etter at graven til Dagny Juel ble flyttet fra et sted til at annet på Kukia-kirkegården i Tbilisi, hvilket gjorde det mulig for hennes ånd å vandre. Vi følger hennes liv som gjenferd i Tbilisi i en kort periode, hvor hun reflekterer over sitt tidligere liv og hennes uoppfylte ønske om å reise tilbake til barndomshjemmet i Norge.

Anne-Lise Stenseth (født 1959 i Florø) bor og arbeider i Oslo. Hun ble uteksaminert fra Kunsthøgskolen i Oslo i 1994 og Kunst- og designhøgskolen i Bergen i 1983 i tillegg til Forfatterstudiet ved Kunstakademiet til Norges arktiske universitet i Tromsø i 2016.

Utvalgte utstillinger: Museum Folkwang, Germany, Tent, Rotterdam, Liverpool Biennial, Stensersen Museum og Haugar Vestfold Kunstmuseum, Depo, Istanbul, Gøteborg Bymuseum, Sverige, Tbilisi History Museum Karvasla, Georgia samt i Libanon, Kosovo, Argentina, Russland, Frankrike, Ukraina, Kina og Australia.

Anne lise stenseth2 2
Styreleder Trond Hugo Haugen i samtale med Anne-Lise Stenseth under tildelingen av prisen i september 2020. Foto: Jan Khür
Anne lise stenseth4
Stillbilde fra filmen Svevestøv (2015) HD video, 25 minutter.