27.—28. april

Åpningsfest og prisutdeling

Torsdag 25. april, kl. 19–22
Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17

Velkommen til fest og hedersprisutdeling, med dans og musikk av B16 og Mariama Ndure!

2 april 2024
En feststemt folkemengde i et stort lokale.
Fra fjorårets åpningsfest. Foto: Jan Khür

Å komme inn i atelieret handler om å få et sjeldent innblikk på prosessen og arbeidet som ligger bak et ferdig kunstverk. Programmet som ØST KUNST har kuratert til årets åpningsfest utforsker likeså den kunstneriske prosessen – i form av eksperimenter innen kunst, dans og musikk. Bidragsyterne beveger seg på tvers av sjangre og uttrykk. Ved å bygge broer mellom ulike uttrykk vil vi også skape broer mellom deler av Oslo.

Vi blir ledet gjennom kveldens program av konferansier Felipe “Fela” Orellana. På planen står utdeling av Oslo Opens hederspris, et improvisert stykke av dansekollektivet B16 og musikk av Mariama Ndure. Hedersprisen går hvert år til en person eller organisasjon som har gjort en helt spesiell innsats for kunstneres arbeidssituasjon, og deles ut av Oslo Opens styre.

Det er kveldsåpent i utstillingen Free Education for All: It is Time til kl 22. Benytt sjansen til å se avgangsutstillingen til masterstudentene fra Kunstakademiet (KHiO).

Vi feirer at atelierene åpner i helgen 27. og 28. april kl. 12–17.

Oslo Opens åpningsfest arrangeres i samarbeid med Kunstnernes Hus og ØST KUNST. Velkommen til fest!

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Aldersgrense 20 år.

Om bidragsyterne

B16

Det er femten bydeler i Oslo, og dansekollektivet B16 er den sekstende. Danser og koreograf Amie Mbye er skaperen av et kunstnerisk kollektiv hvor unge, kvinnelige, norsk-afrikanske dansekunstnere kan møtes og motivere hverandre – Et sted som ikke fantes da hun selv startet sin dansekarriere. B16 jobber bredt med dans; fra opptredener til fasilitering av workshops og samtaler, organisering av danse-jams og battles. For Oslo Open viser de et improvisert stykke.

Mariama Ndure

Mariama Ndure er en Oslo-basert vokalist og musiker som har satt sitt preg på norsk musikk de siste årene. Med utdanning fra Norges musikkhøgskole og Berklee College of Music i Boston henter hun inspirasjon fra jazz, hiphop, soul og mandinka og wolof-tradisjoner i vest-afrikansk musikk. Hun jobber også mye med musikalsk improvisasjon. Ndure har også høstet mye anerkjennelse for rollen som Nina Simone i den kritikerroste teaterkonserten “I am Nina” på Nordic Black Theatre i Oslo.

Felipe Orellana

Felipe Orellana er hiphop-artist og skuespiller fra Haugenstua i Oslo. Han er blant annet kjent fra konsertforestillingen Blokk til blokk på Det Norske Teatret, der han sammen med Don Martin og Jonathan Castro skildrer oppveksten på østkanten i Oslo. Historien ble også utgitt som tegneserieroman i 2022. Orellana har vært del av Haugenstua-gruppa Breaknecks og rapduoen Degos. I 2017 var han med i den kritikerroste teaterforestillingen Vinduer av Veronica Salinas, og de siste årene har han spilt i flere norske filmer og serier.

Om ØST KUNST

ØST KUNST ønsker å berike Oslos kunstscene ved å fremme kunstnere fra østkanten og med flerkulturell bakgrunn. Initiativet tilbyr utstillinger, kurs for barn og ungdom, arrangementer, en årlig festival og andre kreative aktiviteter for å gjøre kunsten mer tilgjengelig, samtidig som det støtter ungdommens kreativitet og identitetsbygging. Grunnlegger Nesteren Hasani, med bakgrunn som tverrfaglig kurator, kulturleder og kunstformidler, er drevet av kunstens evne til å samle mennesker gjennom inkluderende og samfunnsengasjerte prosjekter. ØST KUNST er fast samarbeidspartner for Oslo Open.

En folkemengde utenfor Kunstnernes Hus.
Fra fjorårets festligheter på Kunstnernes Hus. Foto: Jan Khür

Om Kunstnernes Hus

Adkomst

Nærmeste holdeplass er Holbergs plass (Trikk 11, 17 og 18), og nærmeste T-bane er Nationaltheatret stasjon.

Personer med redusert mobilitet kan benytte parkeringsplassene på baksiden av Kunstnernes Hus. Be om et parkeringsbevis i resepsjonen.

Tilgjengelighet

Rullestolinngangen er gjennom heisen, på baksiden av bygget. Det er en ringeklokke til resepsjonen utenfor. Alle fellesareal på første etasje og i overlyssalene i andre etasje er tilrettelagt for rullestolbrukere. Det er HC-toalett i første etasje.

Førerhunder er tillatt inne på Kunstnernes Hus.

Spørsmål om tilgjengelighet på Kunstnernes Hus? Send dem til post@kunstnerneshus.no.

Spørsmål om arrangementet? Ta kontakt med daglig leder i Oslo Open, Frida Rusnak, på tlf 99 77 25 34 eller frida.rusnak@osloopen.no.