Oslo Opens Referansegruppe
Astrup Fearnley Museet
Atelier Nord
Billedkunstnerne i Oslo og Akershus (BOA)
Fotogalleriet / Forbundet Frie Fotografer (FFF)
Fellesverkstedet
Kunstnernes Hus
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Norsk Billedhoggerforening (NBF)
Norske Kunsthåndverkere Oslo og Akershus (NKOA)
Norsk senter for teknologi i musikk og kunst (NOTAM)
Norske tekstilkuntnere/SOFT
Tegnerforbundet (TF)
Unge Kunstneres Samfund (UKS)


Med støtte fra
Oslo Kommune
Norsk Kulturråd
Utenriksdepartementet
Fritt Ord
Bildende Kunstneres Hjelpefond
Norske Kunsthåndverkere

Om Oslo Open

Anatomigården lars mæhlum

Oslo Open er en kunstnerstyrt festival som ble etablert i år 2000 av kunstnere og en rekke større kunstinstitusjoner med målet om å gi kunstnere en alternativ arena å synes på samt en mulighet til å bli oppdaget utenfor de etablerte institusjonene. Et sted mellom 350 – 400 profesjonelle kunstnere åpner årlig sine atelierer for å gi publikum et verdifullt og ukuratert møte med sin kunst.

De 13 sentrale kunstinstitusjonene som står bak Oslo Open utgjør idag referansegruppen. Gruppen er representert i Oslo Opens styre og bidrar med innspill og noe av den økonomiske støtten til arrangementet. Oslo Open er en selvstendig non-profit forening som har vært arrangert 7 ganger siden oppstarten i år 2000. Ideen bak Oslo Open ble introdusert av Gavin Jantjes i 1998. I dag eksisterer det tilsvarende prosjekter i Bergen (B-Open), Trondheim (Trondheim Open), Tromsø (Tromsø Open) og Stavanger (R-Open).

Målet med arrangementet er å etablere nye kontaktflater mellom kunsten og publikum. Atelieret er kunstnernes daglige arbeidssted, et myteomspunnet og ellers lukket rom, i utallige varianter. Oslo Open gir et blikk bak fasaden og inn i prosessen som ligger bak det ferdige verket. Oslo Open er således et ikke-kuratert arrangement som byr på et unikt og uformelt møte mellom kunstnere og publikum på kunstnernes egen arbeidsplass, atelieret.

Utdrag fra artikkel i Kunstkritikk om Oslo Open 2015

”Femten år etter den første utgaven av Oslo Open i år 2000 fremstår festivalen som godt etablert, med et stort spenn mellom det demokratiske grunnkonseptet – «åpne atelierer» – og en rekke åpninger på gallerier og institusjoner, i tillegg til høyprofilerte internasjonale kuratorbesøk. Men konseptet inngir fortsatt en grunnleggende følelse av noe generøst, ukontrollerbart og viltvoksende. Absolutt ingen kan ha oversikt over hva som foregikk på de 350 atelierene som var åpne for publikum denne helgen – aller minst de deltakende kunstnerne, som jo i stor grad må holde seg på hver sin post. Enhver reportasje vil naturligvis også bare kunne dekke en liten prosentdel av festivalen som markedsfører seg som «Norges største kunstarrangement med fokus på samtidskunst», og som – i tillegg til åpne atelierer – også tilbyr et satellittprogram med utstillinger, performancer og konserter, samt barnefestivalen BOO!, som ble lansert i fjor. Dertil kommer alle de galleriene og institusjonene i og rundt hovedstaden som legger sine åpninger til samme helg som Oslo Open. Denne helgen var dette blant annet VI VII, Noplace, Standard (Oslo), Telemark kunstsenter i Skien og Blaker Gamle Meieri på Sørum.” Mariann Enge 20.04.15

Ansatte i Oslo Open

Prosjektleder
Marianne Zamecznik
411 27 601
marianne.zamecznik@osloopen.no

Prosjektkoordinator
Lona Hansen
414 09 099
lona.hansen@osloopen.no

Prosjektkoordinator
Marthe Elise Stramrud
986 30 550
marthe.stramrud@osloopen.no

…..

Oslo Opens styre
Trond Hugo Haugen, BOA (styreleder)
Therese Möllenhoff, Referansegruppen
Tito Frey, BOA
Tonje Sørli Høydahl, NKOA
Heidi Sand, NKOA
Ivar Smestad, Referansegruppen (vara)
Maria Sundby, BOA (vara)
Cathrine Maske, NK (vara)

Oslo Opens jury
Solveig Lønseth, kunstner, Oslo
Jan Christensen, kunstner, Oslo/Berlin
Tora Endestad Bjørkheim, kunstner og redaktør for Grafters Quarterly, Oslo

Besøks og fakturaadresse:
Oslo Open
Rådhusgt 19
0158 Oslo

Vil du bli vår venn?

Nå kan du bli med i Oslo Opens Venner!
Støtt vår kjære festival og hjelp oss å bevare den som et gratis arrangement for byens befolkning. Merk din gave Oslo Opens Venner og betal til kontonummer: 96803588365 Send navn og adresse til info@osloopen.no merket Oslo Opens Venner så hører du fra oss! Vi vil gjerne publisere navn på støttespillere på hjemmesiden vår. Du kan selvsagt være anonym hvis du ønsker det.

Mange tusen takk!
…..

Design og utvikling av websider Kord AS
Illustrasjoner: Sunniva Sunde KrogsethNc logo
Partnerlogoer 02 boa
Partnerlogoer 03 fg
Partnerlogoer 04 kh
Partnerlogoer 06 nm
Partnerlogoer 07 wtf
Partnerlogoer 08 nk
Partnerlogoer 09 tf
Partnerlogoer 10 uks
Partnerlogoer 11 bkh
Partnerlogoer 12 ok
Partnerlogoer 01 af 01