27.—28. april

Samtaler

“Det er alltid litt skummelt at fremmede mennesker skal komme inn på vårt private område – nesten som å kle seg naken. Vil de forstå alvoret? Vil de forstå at dette er lange prosesser med mye tvil og usikkerhet? Vil de like det de ser og det vi sier?” – Ellen Grieg

22 april 2020
Ellen Grieg i sitt atelier på Frysja. Foto: Ignat Wiig for Oslo Open, 2020.
Ellen Grieg i sitt atelier på Frysja. Foto: Ignat Wiig for Oslo Open, 2020.

Jeg har hatt mange gode samtaler med andre kunstnere, kuratorer og publikum fra hele verden. Jeg har endelig forstått at en god kurator kan gjøre en god jobb for kunstnerne og kunsten.

Ellen Grieg i samtale med Marianne Zamecznik

Marianne Zamecznik: Kunne du fortelle om dine erfaringer og minner av Oslo Open gjennom tidene? Du kan gjerne dele noen gode historier :-)
Ellen Grieg: De første årene var vi veldig få som var med på Oslo Open, på Frysja. Det var nesten ingen som kom inn på atelierene og de var som regel på tur langs elven og oppdaget det litt tilfeldig.

MZ: Hva har vært drivkraften din bak å være med og legge ned alle de timene med gratisarbeid år etter år?
EG: Jeg så på Oslo Open som et veldig viktig tiltak på kunstnernes premisser og drevet av dem og mente og mener at vi nesten er forpliktet til å delta; et felles løft for kunsten og kunstnerne i Oslo. Jeg brukte mange år på å prøve å overbevise mine kolleger her om viktigheten av å delta for den enkelte og kunstfeltet. De siste årene har det endelig vært så mange deltagere herfra at vi får godt besøk.

MZ: Hva har du fått ut av å delta på Oslo Open?
EG: Jeg har fått mye ut av å delta på Oslo Open; jeg har deltatt på «speed date» et par ganger – noe som har gjort at jeg ble plukket ut til å delta på Design Curio at Design Miami i regi av Galleri Format og Norwegian Crafts i 2017. Jeg har også blitt invitert til å lage en utsmykning på forskningsskipet REV som skal være ferdig i 2021, etter en samtale med en av kuratorene på prosjektet. Jeg har hatt mange gode samtaler med andre kunstnere, kuratorer og publikum fra hele verden. Jeg har endelig forstått at en god kurator kan gjøre en god jobb for kunstnerne og kunsten.

MZ: Hvorfor er Oslo Open viktig for deg / kunstfeltet / byen?
EG: Jeg ser det som meget viktig å være synlig rent faglig, å kunne svare på kunstfaglige spørsmål, å kunne vise en bit av hvordan vi jobber osv. Kunstfeltet trenger å vises i større bredde enn det som kommer frem på utstillinger. Jeg tror vi treffer et bredere publikum på denne måten. Vi både ufarliggjør kunstfeltet og får vist alvoret, seriøsiteten i vårt arbeid. Oslo Open er et godt tilbud til hele befolkningen med tilbud både til barn, unge og gamle. Det er blitt et arrangement som er kommet for å bli og har etter hvert fått et stort publikum.

MZ: Hva synes du har vært de største utfordringene med å delta på Oslo Open?
EG: Det er alltid litt skummelt at fremmede mennesker skal komme inn på vårt private område – nesten som å kle seg naken. Vil de forstå alvoret? Vil de forstå at dette er lange prosesser med mye tvil og usikkerhet? Vil de like det de ser og det vi sier? Vil jeg klare å opptre profesjonelt?