27.—28. april

Coast Contemporary-prisen

Oslo Open og Coast Contemporary har gleden av å samarbeide om å dele ut en pris til en kunstner som åpner atelieret under Oslo Open.

Viktor Pedersen mottar Coast Contemporary-prisen 2022

Prisen deles ut av Coast Contemporary i samarbeid med Oslo Open. Viktor Pedersen fikk presentere sitt arbeid under Coast Contemporary, en årlig plattform for visning og samtaler om kunst, i oktober 2022 på Rødbanken i Tromsø.

Tanja Sæter og Viktor Pedersen.
Tanja Sæter offentliggjør prisen til kunstneren Viktor Pedersen. Foto: Coast Contemporary

Viktor Pedersen (f.1988) jobber tverrfaglig med video, performance, lyd og tekst. I sin kunstneriske praksis nærmer han seg ikke-menneskelig intelligens for å se på hvordan vi samhandler med andre organismer på bevisste og ubevisste måter. Gjennom historiefortelling bruker Pedersen perspektivene til forskjellige vesener – enten det er et romvesen fra en annen dimensjon, gjær, eller bakteriene i kroppen hans. Med disse stemmene ønsker han å utfordre og leke med ideen om menneskelig eksepsjonalisme. Pedersen deltok på årets Coast Contemporary med visning av den nye filmen To See Without Man. Verket er et samarbeid med kunstner Ingrid K. Bjørnaali.

Pedersen tok sin MFA fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2020, og sin BFA fra Kunstakademiet ved Norges arktiske universitet i Tromsø i 2016. Nyere separatutstillinger inkluderer Dancing With Dionysos, Galleri Memphis, Oslo (2022) og The Skin, A Border, Studio17, Stavanger (2021). Utvalgte gruppeutstillinger inkluderer Festspillene i Nord-Norge, Harstad (2021), og Høstutstillingen, Oslo (2020 og 202). Han er grunnlegger og arrangør av plattformen Wild Seeds. Pedersen bor og jobber i Oslo.

Årets jury besto av Tanja Sæter (Grunnlegger av Coast Contemporary) og Therese Möllenhoff (Direktør for Canica-samlingen).

Coast contemporary kunstpris
The Torture Never Stops av Kiyoshi Yamamoto på Håholmen i Hustadvika under Coast 2019. Foto: Valentinas Klimašauskas

Om prisen

Coast Contemporary-prisen er en årlig pris etablert i 2018 i samarbeid mellom Coast Contemporary og Oslo Open for å trekke frem de viktige kunstnere som deltar med åpent atelier under Oslo Open. Prisen skal fremheve verdien av åpne atelierer, kunstneres synlighet i bybildet og det kunstneriske virke, samt relevansen av å ha atelierer og gode arbeidsforhold for kunstnere i byen. Coast Contemporary er en plattform for kunst og dialog som jobber for å synliggjøre kunstnere basert i Norge for det internasjonale kunstfeltet og for hverandre, med mål om å skape utstillings og arbeidsplasser for kunstarbeidere.

Prisen består av deltakelse og presentasjon under Coast Contemporary samme år. Reise, kost, losji, produksjonskostnader og honorar inngår i prisen. Under Coast Contemporary får kunstneren møte og synliggjøres for profesjonelle aktører basert i Norge og i utlandet som samles for å oppleve et kunstnerisk program og delta på fagtreff. Programmet består av samtaler, presentasjoner, film, utstillinger, performance, debatter og guidede turer fra Lofoten i nord, om bord på Hurtigruten, og på land i Trondheim og Bergen. Under unntaksåret 2020 tok programmet sted på Hovedøya i Oslofjorden.

2020: Anne-Lise Stenseth

På tross at Oslo Open dessverre ble avlyst på grunn av Covid-19, ble Coast Contemporary Prisen likevel utdelt 2020. Vinneren er Anne-Lise Stenseth.

Anne-Lise Stenseth (født 1959 i Florø) bor og arbeider i Oslo. Hun ble uteksaminert fra Kunsthøgskolen i Oslo i 1994 og Kunst- og designhøgskolen i Bergen i 1983 i tillegg til Forfatterstudiet ved Kunstakademiet til Norges arktiske universitet i Tromsø i 2016.

Under Coast Contemporary, 2020 på Hovedøya viste vinneren videoverket Svevestøv fra 2015. Filmen baserer seg på historien og myten om den norske forfatteren og kulturoperatøren Dagny Juel Przybyszewska som ble skutt og drept på Grand Hotel Tbilisi i 1901.

Jury besto av kurator og styremedlem i Oslo Open Therese Möllenhoff fra Astrup Fearnley museet og Tanja Sæter, leder for Coast Contemporary. Prisen bestod i å vise verk under Coast Contemporary som i foregikk på Hovedøya i Oslofjorden 15. – 17. september.

2019: Ragnhild Aamås

Vinneren til Coast Contemporary Prisen 2019 ble kunstner Ragnhild Aamås.

Ragnhild Aamås (b. 1984, Volda) er basert i Oslo og utdannet ved Central Saint Martin’s College of Art and Design (London), Universitetet i Oslo og Kunstakademiet ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Vinneren presenterte en utendørs performance så vel som skulpturer og utendørs installasjoner på Coast Contemporary 2019, som fant sted i Molde, på Håholmen samt i Bergen og var kuratert av Sverre Gullesen og Tanja Sæter.

Juryen besto av kunstner og styreleder for Oslo Open, Trond Hugo Haugen og kuratorene til tredje utgaven av Coast: kunstner Sverre Gullesen og og grunnlegger og kunstnerisk leder Tanja Sæter.

2018: Randi Nygård

Vinneren av første utgave av Coast Contemporary Prisen 2018 var kunstneren Randi Nygård.

Randi Nygård (f. 1977) tar ofte utgangspunkt i fakta som går på tvers av natur- og samfunnsvitenskapene i sine arbeider. Hun er interessert i sammenhenger som er usynlige, tilfeldige eller irrasjonelle, og visuell representasjon av disse. Hun har MA fra Kunstakademiet i Trondheim og studio i Toftes gate.

Vinneren deltok på Coast Contemporary 2018 i form av en kunstnersamtale med Timotheus Vermeulen.

Jury besto av kunstner og styreleder for Oslo Open, Trond Hugo Haugen, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, kunstkritiker og forfatter Timotheus Vermeulen og grunnlegger og kunstnerisk leder for Coast Contemporary, Tanja Sæter.