23.—24. april

BOO! - AVLYST I 2021

Barnas Oslo Open – BOO! er Oslo Opens kunstfestival for barn og unge. Vi arrangerer workshops av og med Oslo Open-kunstnerne for de mellom 0 og 18 år. En unik sjanse til varierte, morsomme møter med kunst, tilpasset ulike aldersgrupper.

Alle workshopene er gratis, og kanskje får du med deg noe du har laget hjem? Aldersgrenser er veiledende, og vi er sjeldent strenge.

På grunn av høye smittetall og hensyn til kunstnernes forberedelser måtte dessverre BOO! avlyses i 2021.

Solfotografi marit silsand
'Solfotografi på tekstil' med kunstner Marit Silsand, 2021

Rytmeskulpturer
med kunstner Serina Erfjord

Velkommen til en workshop hvor barna får lage sine egne bevegelige skulpturer! Barna får sette seg ved hver sin lille boks. Hver boks inneholder en elektromagnet som kan få metall i bevegelse. Vi leker med ulike materialer og ser hvordan de oppfører seg i nærheten av det magiske, magnetiske feltet. Vi blander magnetiske og ikke-magnetiske materialer og studerer bevegelse og ubalanse. Materialene vi bruker er for eksempel skruer, pinner, tre, silikon og streng. Om du tilfeldigvis finner en metallbit på vei til verkstedet, ta den med – så tester vi om den er magnetisk!

Regnbueworkshop stella east
'Regnbueverksted' med kunstner Stella East, 2021

Regnbueverksted
med kunstner Stella East

På Regnbueverkstedet blir barna invitert til å male hver sin regnbue på vått papir med hjelp av tykke pensler og pigmentsterke vannfarger. Stella begynner med å vise frem noen av sine illustrerte billedbøker, originalmalerier fra bøkene og sin egen malepalett. Ved hjelp av en fargesirkel, inviterer kunstneren så til dialog om farger. Når maleprosessen er i gang får hvert barn veiledning, tips og triks for å få fargene til å blande seg. Barnas opplevelse av å skape sin egen oransje, grønn og lilla står i fokus, samtidig som de erfarer fargeharmoni. På slutten av workshopen får barna med seg regnbuen sin hjem. Regnbueverkstedet handler om fargelære gjennom opplevelse og egen erfaring, og har tidligere turnert med Den Kulturelle Skolesekken (DKS).

Passer for alle barn, uansett funksjonsnivå. Velkommen!

Tolk et tarotkort espen iden ingeborg tysse
'Tolk et tarotkort' med kunstnerne Ingeborg Tysse og Espen Iden, 2021

Tolk et tarotkort
med kunstnerne Ingeborg Tysse og Espen Iden

Dette er en leken og stimulerende workshop for barn og unge hvor vi lærer å tolke symbolikk og billedspråk gjennom tarotkort. Alle deltakere trekker et tarotkort, og skal uten å forklare symbolene intuitivt tolke innholdet gjennom tegning og/eller skulptur. Vi bruker selvtørkende leire, oljepasteller, akvarell og godt papir. Hver deltaker tolker kortet på valgfri måte, som ikke behøver å være figurativ men kan være abstrakt, gjennom ord eller former og farger. Når vi alle er ferdig med vår første tegning, ser vi i felleskap på det som har blitt tolket og sammenligner med utgangspunktet i kortene. Vi undersøker hva vi forstår av symboler, og hvordan farger og former påvirker vår intuitive evne.

Vi ønsker å introdusere et eldgammelt refleksjonsverktøy: Tarotkort, samt en kreativ teknikk for å sette i gang med arbeid: tegn noe du trekker.

Ta med forkle eller klær som tåler litt søl.

Kuriosa paal roland janssen
'Kuriosa- merkelig skulpturverksted' med glasskunstner Pål Roland Janssen, 2021

Kuriosa – merkelig skulpturverksted
med glasskunstner 
Pål Roland Janssen

Glass som materiale er både hardt, uformelig og knusbart – og fantastisk, mykt og føyelig. I denne workshopen vil du lære om hvordan glasset går fra å være mykt til hardt, og om hvordan det kan brukes til å lage skulpturer. Vi starter workshopen med å utforske materialet. Deretter får alle barna forme to egne pinsett-dyr eller figurer. Du får beholde en av skulpturene, den kan hentes dagen etter. Den andre skulpturen inngår som byggekloss i en større skulptur som glasskunstner Pål lager på slutten av skulpturverkstedet. Underveis lærer du om og opplever glasset som skulpturelt medium. Vi har små grupper, noe som gjør at deltakerne får ta del i flere prosjekter og får mulighet til å lære gjennom de andre deltakerne.

Bilde helle randi 2021(1)
'Rett under nesa på deg' med billedkunstnerne Helle Lindskog og Randi Furuberg, 2021

Rett under nesa på deg
med billedkunstnerne Helle Lindskog
og Randi Furuberg

Vi vil lete etter mystiske spor på en helt vanlig plass. Hva finnes i jorden under føttene våre? Kanskje finnes det skjeletter fra steinalderen? Gammelt søppel fra i går eller er det fra 100 år siden? Er det muligt å finne spor fra utenomjordisk liv? Har de vært her? Eller var det bare en rotte? Arkeologer, detektiver og forskere er gode på å samle på puslespillbiter og å sette de sammen. Sporene de finner er som beskjeder fra de som vært her før.
I verkstedet skal vi lage egne spor. Kan vi si noe til dyrene som bor under busken og til menneskene som går forbi? Kan vi sende beskjeder til fremtiden, til fortiden og til de som er her nå? Kanske må vi grave dypt ned til jorden og strekke oss langt langt ut i verdensrommet. Vi samler materialer i byrommet og leter etter steder for å lage spor. I tillegg har vi med noen materialer og verktøy som er snille mot omgivelsene, blant annet naturlige jordpigmenter til å male med, ulltråd til å binde sammen med, spader til å grave med, og rake til å lage mønster. Vi eksperimenter fritt med disse, å ser hva vi kan lage sammen.

Oppmøte skjer på Tøyen Trafo Kunstnerhus, før vi går ut i nærområdet. Husk klær etter vær – som du kan være ute og arbeide med i de to timene workshopen varer!

Male med natur elin glaerum haugland
'Å male med natur' med kunstner Elin Glærum Haugland, 2021

Å male med natur
med kunstner Elin Glærum Haugland

Kunstneren inviterer barn og unge (og deres foreldre) til å sitte sammen med henne og male med forskjellige farger funnet i naturen, fra f.eks steiner og planter. Hvis man vil kan man gjerne ta med seg noe man har lyst til å prøve å male med. Vi lager malerier i postkortstørrelse som barna kan ta med seg hjem. Kunstneren snakker om hvordan fargene oppfører seg annerledes enn vanlig maling. Målet er å lære om naturen på en litt annen måte – når vi maler med den. Vi snakker om pigmenter fra Norge og Amazonas, og menneskets forhold til naturen.

Elin Glærum Haugland har tidligere vært på reiser til regnskogen i Amazonas og øyer i Stillehavet for å male med farger fra naturen der. De siste to årene har hun arbeidet i naturen i Norge og gleder seg blant annet til å vise hvilke farger hun har funnet i Nordmarka i Oslo og i Kautokeino i Finnmark! I denne workshopen vil hun dele sin maleteknikk og diskutere erfaringer med deltakerne på Losæter, som er en plass for dyrking i byen – rett bak Sørenga!Lagre bildet som hedda roterud amundsen
'Lagre bilde som…' med kunstner Hedda Roterud Amundsen, 2021

Lagre bildet som …
med kunstner Hedda Roterud Amundsen

I dette verkstedet lærer du å bruke redigeringsverktøyet Photoshop Mix, får øvd deg på å skrive dikt og blir kjent med Heddas fargerike univers. Hun begynner med å vise noen videoer, bilder og leser fra sin diktsamling. “Min Snapchat kjæreste” og “Dumpa på melding del 1” setter i gang samtalen om det å bruke personlige erfaringer som kreativt utgangspunkt. Så får du snoke på atelieret hennes, på Internett og i egen kamerarull – for å samle bilder til å lage din egen digitale kollasj! Samtidig gir Hedda deg en dikt-oppgave. På slutten av workshopen kommer du til å ha produsert digitale bilder, prøvd å skrive dikt og ha noe å ta med hjem.

Hedda Roterud Amundsen er opptatt av Internett, farger, mønster, emojis, populærkultur og når det private blir offentlig. Informasjonen og bildene som hele tiden omgir oss gir mange muligheter, samtidig som det også er en kilde til stress og negative følelser – fordi det skjer så mye samtidig. Dette inspirerer Hedda til å lage kunst: digitale kollasjer, prints, klær og dikt, eller noe som kan se ut som det hører hjemme i en musikkvideo.

Ta med: smarttelefon eller nettbrett.

Mitt blikk mitt nabolag espen tollefsen
'Mitt blikk—mitt nabolag' med kunstner Espen Tollefsen, 2021

Mitt blikk – mitt nabolag
med fotokunstner Espen Tollefsen

Bygg en collage med hjelp av fotografier og form ditt eget nabolag!

Vi begynner med en kort introduksjon av fotografiet i forhold til perspektiv og komposisjon med eksempler fra kunstneren Espen Tollefsen sine egne arbeider. Vi tar også en sving innom kubismen i kunsthistorien. Hvordan kan collage brukes til å lage en tolkning og et personlig uttrykk? Hvilke teknikker kan vi bruke, og hvilke begrensninger skal vi sette for at det skal gi mening?

Barna får hver sin pakke med fotografier som de skal bruke til å skape sitt eget bilde ut fra materialet kunstneren tar med, som skjæres, kombineres og limes opp på en kartong. Deltakeren bestemmer størrelser, antall og sammensetning, og leker frem et bylandskap.

Blir det en plass? En bydel? Et nabolag? Kan collagene settes sammen til en by?

Solfotografi marit silsand
'Solfotografi på tekstil' med kunstner Marit Silsand, 2021

Solfotografi på tekstil
med fotokunstner Marit Silsand

Denne workshopen fokuserer på solfotografi – hvordan å fotografere uten kamera, betydningen av lys og mørke og gjengivelse av organiske ting på en fotosensitiv overflate. Vi skal bl.a lage solfotografi-motiver på gjenbrukte t-skjorter.

Vi begynner med en kort introduksjon av den fotografiske prosessen cyanotypi, som ble brukt av botaniker og fotograf Anna Atkins på 1840-tallet. Deretter ser vi på utstillingen til Mari Slaattelid oppe i overlys-salene og lar oss inspirere av hennes solmotiver.

Alle deltakere får en t-skjorte for å lage sitt eget bilde på. Vi lærer om belysning på fotosensitiv overflate inne på atelieret og ute i sollys. Slottsparken brukes til å finne organiske ting – som blomster, kvister og steiner. Den fotografiske prosessen er synlig i hvert ledd, fra start til slutt.

I workshopen oppmuntres deltakerne til skaperglede og å bli kjent med hverandre gjennom samarbeid. I fellesskap skapes et bilde på et stort gjenbrukslerret – med funne objekter reflekterer vi over naturen og klimaet.

Mariushedvig bord1
'Brevkunst som uttrykk og kunstform' av kunstnerne Marius Moldvær og Hedvig Biong, 2021

Brevkunst som uttrykk og kunstform
med kunstnerne Marius Moldvær og Hedvig Biong

Har du tenkt på at kunst kan ta form som et brev? Hvor publikummet til kunstverket kun er den ene personen som mottar brevet? Hva kan bli til et kunstverk og hva kan ikke? Hva kan et brev med en kvittering fra supermarkedet, eller en brukt serviett bety og fremkalle hos mottakeren?
Hedvig og Marius har sendt brev til hverandre lenge som et kunstprosjekt, og de syntes forskjellen mellom kunst og hverdagslivet av og til forsvinner i prosjektet deres. I dette BOO-kurset får dere lage kunstverk som sendes med posten, altså det man kaller brevkunst, og lære om hvordan Hedvig og Marius jobber i sitt brevkunstprosjekt. Workshopen vil begynne med en kort presentasjon med Hedvig og Marius, der de viser ulike kunstere og prosjekter de har vært inspirert av, der vi sammen kan diskutere og finne ut av hva kunst er, og alle de ulike måtene, og materialene kunst kan lages av og med idag.
Alle materialer, ord, funne objekter, skulpturer og fotografier kan brukes for å lage kunst som postes og sendes til en utvalgt mottaker. Er det mulig å uttrykke seg uten ord gjennom brev? Å la ting, tilfeldigheter og egne opplevelser forme måten du skaper og tenker på, og hvordan du deler dette med andre?

Ta gjerne med noe som du finner hjemme, i butikken eller på gaten, så kan vi begynne å bygge et verk, et brev – og begynnelsen på en samtale uten ord.

Img 20200214 113751
'Innkalling til allmøte for hånddukker' med kunstner Ella Honeyman-Novotny, 2021

Innkalling til allmøte for hånddukker
med kunstner Ella Honeyman-Novotny

Til dette verkstedet er barna invitert til å lage sin egen hånddukke i papp. Ella er en kunstner som jobbet lenge med dukker i alle mulige størrelser. Figurene vi lager innkalles etterhvert til et allmøte for hånddukker. Her skal det presenteres en saksliste og tilstedeværelse føres opp – altså en runde hvor alle vil få presentere seg selv og bli tildelt en rolle for det blivende møtet. Vi skal diskutere hvordan det er å være hånddukke i dag. Ideer og ønsker skal drøftes i plenum – alt fra hva man vil ha til middag til hvem på møtet man syns er skikkelig irriterende. Det vil være en ordstyrer og en referent som skal holde styr på sakslisten. Hvilke blir hørt, hvilke mener mest og hvilke syns bare det er dørgende kjedelig? Figurteater er en ypperlig plattform for å tulle med ting. Ella er interessert i hvordan barn tenker rundt denne formen for organisering, og tanken er å harselere og leke med seriøse og til tider kjedelige byråkratiske rom og prosesser.